Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да поглезим кучето си?

Как да поглезим кучето си?

Куче

Няма да сбъркаме, ако наречем кучето си най-добрия приятел на човека. Макар и клиширан, изразът упоменава мястото на четириногите в живота на човека като най-лоялни спътници. Повече от всякога съвременният човек харчи пари за удобството на любимеца си. Ние искаме той не да е просто здрав, но и щастлив. Как може да го поглезим по най-добрия начин?

Сигурно ще се възпрете от идеята, защото смятате, че за нея ще хвръкнат купища пари. Съществуват обаче и евтини методи да покажете на кучето си колко го цените.

За някои глезенето представлява даване на човешки манджи и много лакомства, но повишеното им количество води до неприятен резултат като затлъстяване. Добре е да знаете, че твърде много глезене може да предизвика обратния ефект и да събуди непослушание (също както и при децата).

Препоръчително е да прекарвате колкото се може повече време с животинчето си, да го поддържате здраво и менюто му да бъде добре балансирано. Повечето кучета изяждат всичко, което се съдържа в купичката им.

Това, което прави лакомствата специални, е че ги давате рядко и с повод. Идеална работа в ролята на лакомства влизат сготвени, неподправени меса или задушени зелен боб или моркови. Можете да намерите рецепта за кучешки бисквитки и други лакомства в интернет.

Избягвайте съставки, които могат да са вредни за тях (кафе, какао, лук, чесън, ксилитол, авокадо и др). Ясно е, че главната хранителна стойност трябва да е концентрирана в дневната му дажба, а не в лакомствата. Попитайте ветеринаря си за най-оптималните варианти.

Съвместните активности между стопанин и куче заздравяват връзката и доверието на животното, карат го да се чувства добре. Вземете четириногото с вас на ваканция сред природата – няма как да му угодите по-добре.

Куче

Опитните плувци като Лабрадор ретривър ще се зарадват на пътешествие до море или друг воден басейн. В кучешките паркове е позволено да махате каишката на кучето си и да го оставяте да тича на свобода и да комуникира с други свои събратя.

Ако вашето куче е спортна натура и изпълнява стриктно всяка команда, може да го включите в състезания по бързина или преодоляване на препятствия – независимо дали ще е в задния ви двор или официално пред публика.

В случай, че животинката ви е от мързеливия, любвеобилен тип, ще се радва да се превърне в куче за терапия. Тези четириноги предоставят комфорт, щастие и обич за нуждаещите се – например в болници, старчески домове, приюти и училища. Попитайте най-близкото до вас подобно здание дали имат нужда от подобни услуги.

Всеки би завидял, ако види, че кучето ви притежава специално легълце от мемори пяна или може да се отоплява. Второто е особено валидно за късокосмести породи или кучета със ставни проблеми.

Можете да се погрижите кученцето ви да се чувства комфортно, живеейки навън, като му предоставите добре изолирана къщичка – някои даже автоматично пристигат с отоплителни или охлаждащи системи.

В студените месеци обличайте животинката с пуловерчета и ботушки, за да не нарани лапичките си и да не измръзва. Много компании се специализират в правенето на шикозни дрешки за домашни любимци.

Ако ви се налага да пътувате и идеята да оставите животинчето само вкъщи тежи на съвестта ви, не се притеснявайте. Използвайте услугите на хотелите за кучета, специално ангажирани в експертна грижа за вашия любимец, с вариращи цени и редица услуги.

Освен това може да насрочите час за масаж на животинката си при добре обучени масажисти, добре запознати с анатомията и физиологията на кучетата, или сами да станете експерт по масажите.

Малките глезотийки всеки ден ще накарат кучето ви да ви обича повече от всякога и ще му покаже колко го цените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest