miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Къркорене на стомаха на куче

Къркорене на стомаха на куче

Мария Д.Мария Д.
Джедай
84
Ветеринар

Няма нищо необичайно вашето куче да страда от различни видове храносмилателни неудобства. За щастие, бързото действие от ваша страна може да предотврати влошаване на проблемите.

Постоянното къркорене на стомаха на вашия четириног приятел означава, че има стомашно-чревно неразположение. Обикновено тези заболявания нарушават храносмилането или усвояването на храната или променят нейното преминаване през храносмилателния тракт.

Здравословното храносмилане е от съществено значение, за да може вашето куче да използва хранителните вещества от храната си, за да е здраво и да получи енергия. Отделно от това къркоренето е само симптом. Не се ли вземат навременни мерки обаче, смущенията в стомаха на вашия любимец могат да доведат до дехидратация, киселинно-базови и електролитни дисбаланси и недохранване.

Най-често стомашните проблеми се дължат на комбинацията от лакомията на кучето и невниманието на стопанина му. Какво означава това? Когато излизат на разходка, кучетата често обичат да си намират всевъзможни отпадъци. Дори когато са добре нахранени, те изяждат находките.

Това крие риск от отравяне и може да доведе до стомашни проблеми. Някои смъртоносно опасни вируси, като парвовирус или коронавирус, обикновено се разпространяват чрез излагане на изпражнения от заразено куче. Същото важи и за бактериите ешерихия коли, салмонела и червеите. Последните могат да преминат от вашето куче към хората, които контактуват с него.

Кучета

Друга причина за къркоренето на стомаха на кучето ви може е небалансираното хранене. Ако не сте създали режим за любимеца си и му давате прекалено мазни храни, остатъци от вашето ядене, забравяте за витамините му, то може да получи стомашно разстройство. Обикновено това отминава в рамките на няколко дни, но най-добре е да се консултирате с вашия ветеринар, който да препоръча здравословен хранителен режим.

Понякога лекарствата, които давате на кучето, особено тези за вътрешни паразити, могат да причинят къркорене и подуване на стомаха му. Това става най-често, когато по погрешка сте объркали дозата. Най-добре е в тези случаи да посетите ветеринаря, но за да ускорите възстановяването на животното, му давайте мляко и храни, които ще предизвикат по-бързото прочистване на организма.

Къркоренето в стомаха на кучето не бива да се подценява, въпреки че в повечето случаи означава просто леко стомашно неразположение. Ако то продължи повече от два дни, заведете кучето на преглед, дори и само за ваше успокоение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest