miau.bg»Статии»Живини»Грижа за здравето на таралежа

Грижа за здравето на таралежа

Таралеж
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

В поддържането на здравето на таралежа се включват правилна диета, оптимални условия на живот и грижи. Въпреки всички добри усилия и таралежчетата могат да се разболеят. Ето и най-честите причини бодливият ви приятел да се озове във ветеринарната клиника.

Рак

Ракът е често срещано заболяване по таралежчетата. Обхваща най-разнообразни части на тялото, а симптоматиката може да е объркваща и да насочва към други болести.

Ушни инфекции

Ушните инфекции се идентифицират с поява на корички, люспи и повишено количество секрет от ушите. Най-честите причинители на това заболяване са гъбички или кърлежи.

Очни инфекции

При заболяване на очите ще забележите замъгляване, подуване или набъбналост в областта на зрителния орган. Често това е следствие от боцкане или одраскване на окото.

Болести по крайниците

Ако забележите силно зачервени и подути крайници, най-вероятно животинчето се е търкало в груба повърхност. Проверете дали в клетката присъстват такива материи, които биха дразнили крачетата на таралежа. Много често причинителя за тези раздразнения по краката са въртележките, направени от метални решетки. Заместете ги с плътни въртележки (пластмасови например). Кървавите крайници могат да се дължат на изтръгнат или отчупен нокът. Кръвотечението може да бъде спряно със стипца, брашно или царевично нишесте. Режете редовно ноктите на животинчето и премахнете от клетката предмети, които могат да се закачат и отчупят нокът.

Таралеж

Бълхи и кърлежи

Възможно е таралежчетата, както кучетата и котките, да бъдат нападнати от тези досадни членестоноги. Сред симптомите на ухапване са зачервяване, кожни раздразнения и упорит сърбеж.

Разпенване на устата

Не се плашете – това е обичайно явление, случващо се, когато таралежът усети необичайна или странна миризма. Често се появява пяна от слюнка, когато животинчето гризе необикновен обект. След като се оцапа, таралежът облизва пяната от устата си и я разпространява по цялото си тяло, включително и бодлите.

Хибернация

В дивата природа таралежите хибернират, но в домашна среда не бива да го позволявате. Хибернацията е опасна за животното и понякога дори фатална. Можете да избегнете явлението, като поддържате оптимална температура в помещението, където е клетката на животното.

Нос

Търкайки муцуна в груби материи, таралежът може да си причини кръвоизливи по носа. Кръвотеченията могат да са обилни, но зоната бързо раздравява, веднъж когато кръвта се спре. Стипца, брашно и царевично нишесте спират кръвотеченията.

Таралеж

Запушвания в храносмилателния тракт

Бодливите любопитковци обичат да ядат необичайни предмети от вашия дом, които не представляват храна. Много често те се заклещват някъде по пътя към ануса и запушват органа (стомах, черва). Състоянието може да е животозастрашаващо и се идентифицира със симптоми на летаргия, загуба на апетит, повръщане и кома.

Респираторни инфекции

Главният причинител за инфекции в дихателната система са ниските температури. Животното загубва апетит, изглежда летаргично и диша шумно.

Кожа

Кожните заболявания обикновено се причиняват от кърлежи. Таралежът започва да губи козина и бодли, кожата е суха и люпеща се, често зачервена, появява се усилен сърбеж.

Зъби и венци

Когато има заболяване на зъбите или венците, таралежчето губи апетит, има лош дъх и подути или зачервени венци. Осигуряване на хрупкава, суха храна като основна част от диетата на животинчето е идеален начин да предотвратите заболяванията. Младите таралежи сменят зъбите си, което не е причина за притеснение. По време на смяната предоставяйте по-малки и лесни за ядене храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest