miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Успокояване на нервна котка

Успокояване на нервна котка

Котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Нервната котка се познава от пръв поглед по това, че не позволява галене по главата и я крие. Тези котки се крият непрекъснато и вървят с присвити крака, имитирайки пълзене. Опашката е в прибрана позиция, с върха ѝ насочен нагоре. Някои котки проявяват поведение на свръхпочистване, при което се ближат неконтролируемо до стадий на появяване на голи райони по крайниците.

Поставянето на котка в нова, непозната ситуация, винаги е свързана с мъничко притеснение, което е нормално. Трудно е обаче да наблюдаваме коте, което с дни не може да се адаптира. Показвайки на животинчето, че в безопасност и нищо няма да му се случи, ако от време на време споделяте компания. Нужни са търпение, всеотдайност, любов и подходящо обучение, за да спечелите доверието му.

Най-доброто лечение е да разберете причината за нервността на котката. Освен това така ще идентифицирате и собствените си очаквания. Възможно е образът на любвеобвилното пухче в скута ви, за който сте си мечтали, да се изпари с времето.

В случай че сте наясно с кого си имате работа, няма да се обвинявате за спънки в прогреса ви. Одомашняването на подивели улични котки е по-сложно, отколкото на домашни такива. Нервността и притеснението не са обвързани с порода или възраст.

Причините за нервността на котето често са обвързани с нанесена в миналото травма – от човек или куче. Други животни просто не са имали шанс да бъдат социализирани, ако директно са взети от улицата.

За разлика от кучетата, живеещи на групи, котките са свикнали да се оправят сами в опасни ситуации, като избягат и се скрият на сигурно място.

Котка

Тихите домове са най-подходящи за адаптиране на нервна котка. Предоставете ѝ местенце за укриване и се въоражете с цялото търпение на света. Добра идея е да сложите животното в малка стая – включително и банята. Като малкото пространство едновременно да му позволява да е на сигурно местенце, но и да му давате ласки от време на време.

Всичко нужно за котката трябва да присъства във въпросната стая – тоалетна, панички за вода и храна, легълце, драскалка, играчки, тъй като там може да прекара дни и седмици, докато е готова да се срещне с останалата част от къщата.

Младите котки се социализират най-добре на възраст между 8 и 12 седмици, след което процесът се усложнява. Привличането на котката с лакомство и добър начин да я примамите към себе си, за да прекарате време заедно.

Давайте храна на писаната по график, но нека лакомството да се различава от обикновеното ѝ меню – сготвено пиле например. Когато забележите промяна в езика на тялото й и тя стои спокойно до вас, окуражете я с лакомство. Повторете, когато се приближава към вас, за да изградите позитивна представа.

Някои билкови екстракти, феромони, масла от лавандула или орлови нокти вършат работа при успокояването на котето. Ветеринарят ви също може да ви изпише подходящ продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest