Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Да се сближим с нашето куче

Да се сближим с нашето куче

Куче

Предприемайки разнообразен вид активности, засилвате връзката с домашния си любимец, независимо дали притежавате младо или възрастно куче. Чрез потупване, галене и чесане предоставяте комфорт на животното.

Съвместните игри ви позволяват да споделите невероятното си щастие. Когато обучавате кучето по специфичен начин, повишавате неговото самочувствие и чрез окуражаване и одобрение на поведението – включително и с лакомства - го карате да се чувства добре. Ако прекарвате време заедно, старайте се сесиите да не продължават твърде дълго, тъй като вниманието на кучето е краткотрайно и лесно ще се разсейва след определен етап.

Кучетата се учат, имайки предвид миналия си опит – а именно последствията, свързани с определено поведение. Колкото повече го награждавате за добро държание, отдавате му внимание и ласки, потенцирате завързването на силни взаимоотношения.

Ако дадено поведение е неприемливо, направете недоволството си видимо чрез негативен тон. Всякакви опити за жестокост – бой, лишаване от ресурси, завързване и т.н. са абсолютно изключени, ако искате да спечелите доверието, послушанието и любовта на животинчето. По този начин единствено ще му причините травма – физическа и психическа.

Четириногото се отнася с нас както с едно голямо куче-водач, когото неотлъчно следват. Не бива животното да усеща колебание или непостоянство в своя лидер, за да може да разкрие целия си кучешки потенциал.

Куче

Малките кученца са най-лесни, когато говорим за привикване към стопанин и завързването на силни връзки с него. Напускайки кучилото на около 8 седмици (не е добре да се отбиват малките по-рано, тъй като изпускат важен опит от семейната си среда), кученцето веднага преминава в ролята на прекрасен домашен любимец под вашето лидерство.

Спокойно насочвайте кученцето към създаване на нови навици и стимулирайте позитивния отговор. Направете му къщичка или друг вид тихо убежище, което да е само негова. Умерено използване на думичката не е достатъчно за изграждане на дисциплина.

Що се отнася до възрастните кучета, доверието им се спечелва по-бавно и трудно, особено ако са имали история с малтретиране. Но определено си заслужава да го изкарате от мрака и да му покажете, че не всеки човек е чудовище. Изразете лидерството си по начин, който не намеква за конфликт, и бъдете наясно с очакванията си. Търпението е ключов елемент, когато се сближавате с възрастно животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest