Miau.bg»Статии»Кучета»Размножаване на Кучета»Жизненият цикъл при кучетата

Жизненият цикъл при кучетата

Кучета

В зависимост от породата продължителността на живота на едно куче варира между 10-15 години и повече при добра грижа. Трайността и качеството на живот се увеличават прогресивно с развитието на ветеринарната медицина.

Животното преминава през няколко етапа в растежа си, акопанирани от съответните физически и емоционални промени. Всеки стадий е уникален и различаването им е съществено за подобряване на връзката между собственик и домашен любимец.

През първите си една-две седмици новородените кученца спят почти непрекъснато. Макар да са слепи и глухи, те все пак са способни да усещат миризми, допир и вкус.

На втора до трета седмица се развиват зрението и слуха, докато останалите сетива продължават да се подобряват. В края на първия си месец малките кученца започват да лаят, вият и ръмжат.

Между 4-та и 6-та седмица както при домашните, така и при дивите представители на семейство Кучета (койоти, вълци, чакали) са достатъчно силни и координирани, за да започнат да се боричкат помежду си на игра.

Кучета

На 10-12 седмица майката отбива малките си и започва захранването им със солидна храна, както и разширяването на територията им.

Хормоните започват да бушуват и дават началото на бесния пубертет – около 6-месечна възраст. Пикът в тестостероновите нива на мъжките индивиди ги тласва към приключение в откриване на собствената сексуалност.

Истинската полова зрялост обаче настъпва по-късно (след 8-ми или 10-ти месец, като периодът може да варира при различните кучета).

Иначе пубертетът при кучетата може да е свързан с необичайни прояви на агресия към други мъжки, скитане и маркиране с урина, тъй като започва търсенето на полов партньор.

Мъжките животни са сексуално активни през цялата година. Женските, от друга страна, под действие на естрогена, най-често преминават през два еструса (периода на разгонване) годишно, в които се интересуват от мъжки екземпляри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest