Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Комарите - преносители на заболявания

Комарите - преносители на заболявания

Комари

С наближаването на пролетта всяка буболечица се раздвижва – в това число и досадните комари. Освен да причиняват неприятен сърбеж и нежелани реакции у хората, те пренасят опасни заболявания като малария при човека, конски енцефаломиелит при конете, дирофилариоза при кучета и котки, Нилски вирус при много видове.

Кратки факти за комарите

Комарите са насекоми, също както бълхите, мухите и главовата въшка. Притежават три чифта крака, сложно устроени зрителни органи, дълги антени и комплексен устен апарат от пробивно-смучещ тип, който женските използват, за да смучат кръв. Мъжките индивиди се хранят с нектар.

Много от женските хибернират през зимата и снасят яйцата си през пролетта. Самите яйца могат да изминат няколко километра разстояние от мястото на снасяне, дори повече, ако е наличен вятър.

Жизненият цикъл на комарите е обусловен от наличието на вода. 2 дена след снасянето на яйцата се излюпват ларвите, които живеят във водата около 7-10 дена. След това те се превръщат в пупа – пупите не се хранят. Както ларвите, така и пупите имат нужда да излизат на повърхността на водата, за да си поемат въздух. Стадия на пупа трае 2-3 дена, след което се развиват възрастните индивиди (стадий имаго). Женските трептят с по-високи честоти от мъжките и така ги повикват за съвкупление. Целият процес на развитие на комара продължава около 2 седмици, дори по-кратко, ако е много топло. Една женска продуцира от 100 до 400 яйца.

Как да елиминираме комарите?

Елиминирането на комарите е въпрос от особено значение. Добре е да комбинираме няколко метода за успешна превенция. Тук спадат намаляване на репродукцията им, унищожавайки развъдните зони, премахване на възрастното поколение, използване на репеленти за отблъскване.

Стъпка едно – унищожаване на развъдните зони

Комар

Най-важното, което трябва да знаете е, че комарите се нуждаят от вода, за да се развъждат. Без вода няма репродукция. Елиминирайте застояли води и локви. Отървете се от стари консерви, изоставени гуми, неизползвани надуваеми басейни и всякакви други предмети, задържащи вода. Не позволявайте застояването на вода в чинийките под саксиите, както и в купичките на животните за повече от 2 дена. Почистете насъбралите се боклуци в сифоните, за да не задържат течност.

Сменяйте водата в надуваемите басейни поне веднъж седмично. Отървете се от течове и няколкодневни локви. Декоративните басейни са идеално люпило за ларви, затова ги третирайте с подходящи препарати или пуснете в тях естествените им врагове – шаранови риби или Гамбузия. Прибавете водопад или фонтан към декоративния басейн – движещите се води отблъскват комарите. Проверете за застояла влага в шахти, септични ями и покрития на басейни. Запълнете дупките в тротоара или пътя в близост до дома ви. Подайте сигнал за застояли води в близки канавки, в случай че водата не се оттича.

Стъпка две – премахване на възрастното поколение

Репеленти

Поставете комарници на всички естествени отвори на къщата си – врати и прозорци. Покрийте с мрежа детската количка, когато излизате на разходка с бебето си. Третирайте дрехите и кожата си с репелент, когато излизате навън. Редуцирайте източниците на светлина нощем, тъй като светлината привлича комарите.

Погрижете се да направите къщички за прилепи около къщата си – любимата им храна са досадните насекоми. Възрастните комари обичат да отсядат в хладни, тъмни и влажни места, затова поддържайте градината си изрядна – косете тревата редовно и не оставяйте сенчести ъгли. Напръскайте двора с инсектициди, в случай че не се в близост до водни басейни, в които може да се оттече опасния химикал.

Инсектицидите ще отблъснат повечето видове насекоми в окръга на напръскване. Съветвайте съседите да вземат същите мерки срещу комари, за да обезопасите района, тъй като насекомите могат да летят на дълги разстояния. Обмислете варианта да закупите инсектицидна лампа – те изпускат комбинация от вибрации, въглероден диоксид, миризма, влага и топлина, които действат като атрактанти за насекомите.

Използване на репеленти

Репелент

Репелентите са химически субстанции, които отлбъскват комарите. Изключително полезни са за живущите в райони с активна инвазия от неприятни кръвосмучещи гадинки – например в близост до реки, блата, язовири. Репелентите съществуват под форми на аерозол, крем, течност и др. Прочетете етикета внимателно преди употреба. Етеричното масло от лимонова трева е ефективен природен репелент и се среща като съставка в свещи, факли и фитили. Димът от горенето им изгонва насекомите. Ефектът е максимален при безветрие.

Репелентите, съдържащи перметрин са подходящи за напръскване на облекло, обувки, къмпинг обекти, комарни мрежи за легло, но не и върху човешка кожа! Те отблъскват не само комари, а и кърлежи и други членестоноги. Домашните си любимци третирайте с пиретрини и перметрини (важно- перметрините не са безопасни за котки! ), които се съдържат в комерсиалните пудри. Пиретринът е безопасен за котки и порове.

Задължително третирайте кучетата и котките си профилактично за комари през топлите месеци, когато се случват заразите с дирофилария. Ефикасни продукти за човешката кожа са диетил фталат, диетил карбат, Н, Н –диетил-3-метилбензамид / ДЕЕТ/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest