Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Да се справим с гаденето на кучето при път

Да се справим с гаденето на кучето при път

Куче

Насочили сте се с кучето си към парка, но усещате, че нещо не е наред. Докато се усетите, коженият ви салон става жертва на смесица от стомашен сок и парченца от наскоро схрускани бисквити.

Както знаем, гаденето на път – с другото си наименование кинетоза – е отговор на тялото спрямо рязкото изменение на позицията му. Свързано е с ускорението, присъщо на автомобилите и другите превозни средства, на което човек е свикнал, но не всяко животно се приспособява тъй бързо.

Среща се най-често при малки кученца, несвикнали на пътешествията с кола, както и при хората уязвими са децата. Структурите за баланс във вътрешното ухо не са напълно изградени в млада възраст. Обикновено с времето кучето свиква на движението и няма проблеми.

Ако първите ви пътувания му причиняват гадене, възможно е в мозъка му да се изгради перманентна асоциация кола-гадене дори след доизграждане на ушните структури. Стресът също спомага за акта на повръщане, ако например животинчето свързва автомобила с пътешествие до ветеринарния кабинет.

Куче

Не очаквайте кучето да позеленее или да ви сподели колко му се гади, нито пък да грабне най-близката хартиена торба. Сред знаците на гадене у кучетата са непривично затишие или безпокойство, прозяване, скимтене, повишено слюноотделяне, повръщане, често облизване на устни.

За да се справите с това състояние, добре е да осигурите комфортно пътуване на животното. Когато тялото му е насочено напред, по посока на движението, гаденето ще намалее значително.

Ако използвате преносима клетка, не може да гарантирате накъде ще се насочи животното, но поне повръщането ще бъде само в рамките на клетката и няма да изцапа колата.

Съществуват специализирани спасителни колани за кучета, но ако слагате кучето на предната седалка, внимавайте – въздушните възглавници имат силата да нарушат целостта на тялото му.

Свалете с няколко сантиметра прозорците, когато превозвате кучето си. Това спомага за балансиране на налягането между купето и външната среда, редуцирайки дискомфорта на животното и прибавяйки свеж въздух.

Куче

Преди всяко пътуване се старайте да не храните животното или му дайте нещо сладко (без шоколад и ксилитол), тъй като това редуцира чувството на гадене.

Ако все пак четириногия ви приятел е научил, че транспорта с автомобил е неприятен за него, дайте си почивка от две-три седмици, в които да не се вози. Сменете превозните средства, за да създадете нова, по-приятна асоциация.

Можете да пробвате къси пътувания с позитивна насоченост, например към парка за хубава и дълга разходка. Изграждайте толеранса бавно, като прекарате време сами с животното в колата на изключен двигател, давайки му време да я опознае.

След това направете обиколка на блока и вижте как приема пътуването. Разбира се, не забравяйте да го окуражавате с лакомства, думи и ласки след всеки успех. Нека някои от любимите му играчки присъстват в автомобила.

Що се отнася до лечение на кинетозата, някои ветеринарни лекари препоръчват противоповръщателни средства, антихистамини и лека седация (успокоителни), когато става въпрос за дълго пътешествие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest