miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Често срещани кожни проблеми при котката

Често срещани кожни проблеми при котката

Котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Кожните проблеми при котките са честа причина за посещение при ветеринаря. Сърбяща кожа, компулсивно гризане и загуба на козина са няколко симптома на възпалена кожа. Тук ще споменем някои от най-често срещаните кожни проблеми, които могат да засегнат вашия мъркащ приятел.

Бълхи

Както повечето топлокръвни животни, и котките са уязвими към ухапването от бълхи. Освен дребни дразнители, бълхите могат да слушат като преносители на паразити, като например плоски червеи (тении). Обикновени отговор на ухапването са сърбеж и чесане, а при някои котки – реакция от тип свръхчувствителност към слюнката на насекомото и усилен сърбеж. Съществуват продукти срещу тези малки гадинки, прилагащи се вътрешно или външно. Всяка една забелязана от вас бълха означава наличието на още поне 10. Почистете дома си с подходящи препарати, за да предотвратите размножаването им.

Ушни акари

Това са едни от най-честите кожни паразити по котките. Срещат се най-често при младите индивиди. Симптопатиката може да е незначителна, с леки възпаления на ушния канал, но по-често животните страдат от екстремен сърбеж. Те тръскат главата си продължително и спукват капиляри в зоната на акарите, чешат ушите с лапичка и ги разраняват. Обикновено ушният канал е пълен с плътен червеникав секрет или с черни корички. Диагнозата се поставя след микроскопично наблюдение на секрета и намиране на акарите. Ушните капки и външните препарати са решение на проблема, но запомнете, че тези гадинки са изключително заразни в рамките на котешкия вид и всички животни в къщата трябва да се подложат на профилактика, дори само едно да е било болно.

Котка

Дерматофитоза

Представлява общо наименование за група кожни заболявания, причинени от гъбички от рода на плесените. Най-често говорим за заболяванията микроспория и трихофития, именувани на причинителите си. Микроспорията е зооантропоноза – а именно, че може да се пренася от животни на хора. Понякога е трудно да открием симптомите. Кожата има люспест вид, удебелени възвишения и загуба на космена покривка. Мозаечно разпространено опадване на козината е често срещано. Лезиите се срещат в областта на главата, гърдите, по протежение на гърба и предните лапи и обикновено не причиняват сърбеж. След лабораторно изследване ветеринарният лекар поставя сигурната диагноза, използвайки специална УВ-лампа. Лечението се осъществява чрез комбинация от противогъбични шампоани или кремове, както и почистване на средата, в която живее котката, тъй като спорите са разпространени навсякъде в дома ви.

Атопичен дерматит

Това е реакция на свръхчувствителност към определени агенти в околната среда. Също както и ние развиваме алергии към плесени, прах, трева, полен и други животни, така и четириногите могат. Засегнатите животинки търкат муцунката си постоянно, чешат ушите и подмишниците си, ближат се постоянно и така отстраняват региони от космената си покривка. Нужно е обстойно изследване, тъй като атопичния дерматит е подобен на хранителните алергии и се изисква серия от проби, за да се разбере точния източник на алергени. Обикновено това е хронично състояние, чието лечение е единствено симптоматично чрез орални медикаменти, инжекции и избягване на алергена.

Котка
Снимка: Cat Breed Selector

Бактериални инфекции

Пиодерма е едно от многото кожни заболявания, причинени от бактерия. Представлява вторично състояние, следващо инфекция от гъбички или паразити, когато кожата е раздразнена от чесането и през нарушената повърхност проникват безвредни иначе бактерии. Освен сърбеж симптомите включват зачервяване, отделяне на люспи кожа, малки пустули. Щом заболяването се диагностицира, ветеринарят ще предпише съответните антибиотици.

Хранителни алергии

Това е третото най-срещано алергично заболяване след атопичния дерматит и заразата с бълхи. Възниква при котки от всякаква възраст и причинителите са най-разнообразни хранителни продукти, най-често телешко, млечни продукти и морски деликатеси. Животните с този тип алергия чувстват сърбеж най-вече в района на главата и гърба си. Съпътстващи симптоми могат да са повръщане или диария. Възможни са вторични бактериални инфекции, които да се третират с антибиотици. Поставянето на котката под специална хипоалергенна диета в период от 8 до 10 седмици ще спомогне в идентифицирането на причинителя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest