Риба Джон Дори

Нина 2Нина 2
Новак
34513
Риба Джон Дори
Снимка: /ourmarinespecies.com

Джон Дори, известна още като рибата на Свети Петър или Светипетрова риба, е прочута сред рибарите от цял свят. Французите я наричат Сен Пиер, а в цял свят до днес се разказва легендата за тази риба и Свети Петър.

История на Джон Дори

Смята се, че Джон Дори се е появил на планетата ни преди повече от 300 милиона години. Легендата за Джон Дори е следната: по съвет на Исус Христос Свети Петър хванал риба и намерил в устата й златни монети. Като спомен от това чудо от двете страни на рибата останал по един отпечатък от пръст от Свети Петър във вид на голямо кръгло черно петно.

Джон Дори е разпространена от Южна Африка до Норвегия и е любима на рибарите от цял свят. Рибарите от Нова Зеландия, Япония и Австралия често хващат в мрежите си Джон Дори. Вкусното бяло месо на Джон Дори е причината в някои части на Франция тази риба да е известна като морска кокошка. В Нова Зеландия Джон Дори е известен с името Купару, руснаците го наричат слънчева риба заради златистото му оцветяване.

Джон Дори предпочита да живее в крайбрежните топли води. Джон Дори в повечето случаи живее на дълбочина от 5 до 10 метра, но понякога може да слезе на повече от 300 метра дълбочина в търсене на храна или в опит да се спаси с бягство от преследване на хищник.

Джон Дори е изключително важна за рибловната промишленост - в световен мащаб уловът й достига до 10 000 тона годишно. Тя се смята за много голям деликатес поради нежното си месо.

Джон Дори е любима риба на рибарите

Как изглежда Джон Дори?

Джон Дори става дълъг до 60 сантиметра и тежи до 4 килограма. Много рядко може да се срещне Джон Дори, който е дълъг около 90 сантиметра и тежи около 8 килограма. Тялото на Джон Дори е с овална форма и е доста високо. То е сплескано от двете страни. Върху гръбната перка има остри шипове, които се надигат нагоре и рибата придобива застрашаващ вид - тя използва този трик, когато се почувства застрашена.

Когато Джон Дори е в спокойно състояние, шиповете на гръбната му перка се спускат почти до опашката. Тялото на Джон Дори е жълтеникаво, с нюанси на зелено. Коремът е сребристо бял. От двете страни на тялото на Джон Дори има по-светли жълтеникави линии, които са от главата до опашката. В средата на тялото от всяка страна Джон Дори има по едно кръгло черно петно с ярък златист кант.

Кожата на Джон Дори няма люспи, но е доста груба на пипане. Срещат се риби от този вид, които са сребристо кафеникави. Когато е в опасност, Джон Дори може да промени цвета си, като се съобразява с околната среда. Очите на Джон Дори са златисти и са разположени в най-горната част на главата му. Долната устна на Джон Дори е леко издадена напред, от което рибата има вид, все едно че е обидена.

Опашката на рибата Джон Дори се състои от десетина лъча, които са разперени широко. Гръдните перки са дълги и тесни поради тази причина Джон Дори не плува добре, но ги използва, за да ходи с тях по дъното. Джон Дори обаче рядко прави това, тази риба предпочита да търси плячката си във водата, а не по дъното.

С какво се храни Джон Дори

Джон Дори е хищна риба, която преследва много дълго време жертвата си. Въпреки че е лош плувец, Джон Дори е доста издръжлива риба. Когато настигне преследваната от него жертва, Джон Дори отваря устата си, като всмуква рибата заедно с известно количество вода. Водата излиза от тялото на Джон Дори през хрилете му.

В устата на Джон Дори има малки зъби с конусовидна форма, с помощта на които сдъвква храната си. Джон Дори се храни предимно с различни видове дребни рибки, предимно сардини.

Джон Дори се храни със сепии
Снимка: manseok Kim/pixabay.com

Много рядко Джон Дори се храни с ракообразни и с малки сепии. Изключителна рядкост е Джон Дори да се храни с водорасли - тази риба може да промени рязко менюто си, само ако дълго време не е намирала подходяща храна. Изключителна рядкост е Джон Дори да се храни с хайвера на представители на своя вид - за тази цел трябва да не е намирал храна поне няколко дни и да е напълно изтощен, което налага да вземе това решение.

Много често Джон Дори напада големи пасажи от дребни рибки. Джон Дори се приближава към тях почти незабелязано и внезапно се хвърля в средата на пасажа, като отваря устата си и всмуква колкото се може повече риба заедно с водата.

Тази тактика е печеливша винаги - няма как Джон Дори да си тръгне гладен, когато е успял да се вклини в средата на пасажа. Обикновено този трик успява в първите секунди, след това пасажът се пръсва и Джон Дори е принуден отново да го преследва, когато се събере, за да го атакува втори път. В такива случаи обаче пасажите от риба, които веднъж са атакувани успешно от Джон Дори, панически се разпръсват още при приближаването му.

Размножаване на Джон Дори

Джон Дори достига до полова зрялост, когато стане на 4 години. Размножителният процес започва към края на зимата. Женската хвърля хайвера си на около 100 метра дълбочина. Мъжкият веднага ги опложда и яйцата започват да се носят свободно във водата. Когато се появят малките, те се хранят известно време с планктон.

Малките се събират на големи групи, което увеличава шанса им за оцеляване. Когато порасне, Джон Дори живее самотно, освен през размножителния период.

Когато Джон Дори се размножава, мъжките проявяват доста голяма агресия един към друг в опитите си да впечатлят женските. Те примамват женските и като плуват около тях с гордо изправени шипове на гръбната си перка. Една женска може да хвърли хайвер, който да бъде оплоден от повече от един мъжкар.

Любопитни факти за Джон Дори

Акулата е враг на Джон Дори

Джон Дори изглежда доста тромав и това често заблуждава жертвите му. Но тази интересна риба използва теченията, за да прекосява големи разстояния. Неговата тромавост заблуждава херингата и тя най-често става негова жертва, затова Джон Дори е известен още с наименованието цар на херингата.

Естествени врагове на Джон Дори са акулите. Джон Дори може да стане също така жертва и на различни видове едри хищни риби. Повечето риби обаче го избягват заради застрашаващия му вид и острите му шипове, които могат да го наранят и да разкъса стомаха им.

Джон Дори може да живее до 12 години, но повечето риби от този вид рядко стигат до тази възраст, защото са уловени от мрежите на рибарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest