miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Породи»Айам Кемани - черната кокошка, носеща щастие

Айам Кемани - черната кокошка, носеща щастие

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Айам Кемани - черната кокошка, носеща щастие
Снимка: furbymama/pixabay.com

Кокошка Айам Кемани е птица с изключително екзотичен външен вид, която на много места се отглежда като декоративна. Кокошка Айам Кемани, според старинни вярвания, носи щастие на стопаните си.

История на Кокошка Айам Кемани

Смята се, че Кокошка Айам Кемани се е появила на планетата ни преди около 40 000 години. Това е рядка декоративна порода кокошки от Индонезия, чието месо обаче се търси много заради наситения му черен цвят. На индонезийски Айам Кемани означава черна кокошка. Според специалистите Кокошка Айам Кемани е произлязла от черните Кокошки Айам Кеду, които са се отглеждали в района на село Кеду. В Европа Кокошка Айам Кемани пристига през 1998 г. благодарение на холандския селекционер Ян Стеверинк, но популацията в Европа е все още много малка. Днес Айам Кемани може да се срещне в Холандия, Германия, Беларус, Украйна, Чехия и Словакия. В САЩ също е разпространена.

Стандарт на Кокошка Айам Кемани

Черният цвят на Кокошка Айам Кемани се дължи на наличието на доминантен ген, който предизвиква хиперпигментация на всички части на птицата. Това е причината тези интересни птици да са черни не само отвън, но и отвътре. Не само месото, но и вътрешните органи на Кокошка Айам Кемани са напълно черни. Кръвта й е червена, но е много по-тъмна от кръвта на всички останали породи.

Перата на Кокошка Аайам Кемани са черни, с леки зелени нюанси по тях. Краката, човката, езикът, гребенът и дори очните ябълки също са черни, както и костите на птицата. Кокошка Аайам Кемани тежи около 2 килограма, петлите стават с половин килограм по-тежки. Тялото на Кокошка Айам Кемани е трапецовидно, главата и шията не се различават от тези на обикновените Кокошки.

Върху главата си Кокошка Аайам Кемани има красив гребен с отчетливо изразени зъбци. Краката на Кокошка Аайам Кемани са добре развити, което позволява на птицата да развива сравнително висока скорост и да скача нависоко. Главата е дребна, човката е сравнително къса, краката са с по четири пръста. Крилете са плътно прилепнали до тялото. Петлите от този вид имат голяма красива опашка.

Грижи за Кокошка Айам Кемани

Кокошка Айам Кемани трябва да се отглежда в кокошарници, които са много добре защитени от вятър и влажност. В един кокошарник трябва да има 19 Кокошки Айам Кемани и само един петел, които да се разпростират на площ от около 20 квадратни метра. При силни шумове Кокошка Айам Кемани отказва да снася яйца, затова кокошарникът трябва да е шумоизолиран. Кокошка Айам Кемани снася яйца само при достатъчно наличие на светлина. Студът е много опасен за Кокошка Аайам Кемани, затова кокошарникът трябва да е съобразен с тази особеност на селскостопанските птици.

Хранене на Кокошка Кокошка Айам Кемани

Кокошка Айам Кемани се храни с различни видове зърна. През зимата Кокошка Айам Кемани обича да похапва покълнали семена и зърна. Тя се храни също така с фуражни смески за кокошки, които съдържат пшеница и царевица в съотношение едно към едно, което повишава снасянето на яйца на носачките.

Кокошка Айам Кемани обича да похапва сено, брашно от хвойни растения, различни видове зеленчуци, които предпочита да яде сварени. През студените месеци на Кокошка Айам Кемани се дава смес от стоплена храна, която помага да възстанови силите си, отслабени от температурните промени. Кокошка Айам Кемани яде през зимата рибено масло за възстановяване и се храни със зърнени смески, напоени с бульон от риба.

Ако в менюто на Кокошка Айам Кемани се добавя рибено масло, минерали и витамини, перата стават лъскави. Редовно трябва да се дават на Кокошка Айам Кемани ситно счукани черупки от яйца, а също така да се осигури достъп до песъчинки и малки камъчета, които са важни за храносмилателния й процес.

Айам Кемани - черната кокошка, носеща щастие
Снимка: jayartin/pixabay.com

Кокошка Айам Кемани с удоволствие се храни с парченца месо, червеи, ларви, което се отразява положително на качеството на кокошето месо.

Заболявания на Кокошка Кокошка Айам Кемани

Кокошка Айам Кемани е много издържлива и не страда от генетично обусловени болести. Кокошка Айам Кемани е изключително устойчива към вируса на птичия грип. Кокошка Айам Кемани е чувствителна най-много към студовете, тъй като това е екзотична птица. Затова не се препоръчва да се отглежда на места, които са с много студен климат.

Размножаване на Кокошка Кокошка Айам Кемани

Кокошка Айам Кемани се размножава, след като навърши 8 месеца, петелът става полово зрял на 10 месеца. Тази птица се развива доста бавно, като някои фермери, които отглеждат Кокошки Айам Кемани заради месото им, изкуствено забавят развитието им, тъй като така месото става по-вкусно. Кокошка Айам Кемани е много грижовна майка, затова почти 100 процента от пиленцата оцеляват.

Кокошка Айам Кемани снася около 100 яйца годишно. Кокошка Айам Кемани снася кремаво яйце с нормален жълтък, като яйцето на всяка друга Кокошка. Едно яйце на Кокошка Айам Кемани тежи около 50 грама. При застудяване Кокошка Айам Кемани намалява снасянето на яйца или въобще не снася. Ако не се храни достатъчно добре, Кокошка Айам Кемани снася само по едно яйце седмично.

Любопитни факти за Кокошка Айам Кеман

Кокошка Айам Кемани се цени високо дори в родината си - една птица струва не по-малко от 200 долара, а в САЩ цената на Кокошка от този вид достига до 2500 долара. В Индонезия Кокошка Айам Кемани се използва за храна и за обредни ритуали. Кокошка Айам Кемани се използва и в индонезийската народна медицина - смята се, че нейното месо и кръв спомагат за леченине на болести на белите дробове и кръвоносната система.

Смята се, че Кокошка Айам Кемани може да отърве един човек от постоянния му неуспех, ако той я принесе в жертва. Често Петлите Айам Кемани се използва и за боеве, тъй като имат особен характер и проявяват агресия.

Не се препоръчва Кокошка Айам Кемани да живее с други видове птици, тъй като може да ги нападне и убие.

Кокошка Аайам Кемани не харесва контакта с хората и не се препоръчва да бъде докосвана. Тази птица е изключително любопитна, а когато общува с представители на своя вид, го прави с разнообразни звуци, които издава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest