Дългоноса Маймуна

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Дългоноси маймуни

Дългоносата Маймуна е примат с изключително интересна визия, който е застрашен от изчезване. Дългоносата Маймуна е защитен вид, който може да се срещне много рядко и поради тази причина все още не е изучен достатъчно от специалистите. Тя е сред най-интересните маймуни наред с шимпанзе, орангутан, капуцини, тамарини.

История на Дългоносата Маймуна

Смята се, че Дългоносата Маймуна се е появила на планетата ни преди около 100 милиона години. Днес Дългоносата Маймуна може да се срещне в Индонезия, Бруней и Малайзия. Тя е разпространена само на остров Борнео и може да бъде намерена в трите държави, които си разделят този остров.

Дългоносата Маймуна може да се срещне предимно край реки, защото за нея е жизненоважно да е край водоизточници. Дългоносата Маймуна живее в мангрови гори, блатисти местности, каучукови плантации, тропически гори, а на места се срещна и край скали. Дългоносата Маймуна никога не се отдалечава на повече от километър от познатия водоизточник. Смята се, че тя е една от най-водолюбивите маймуни и е отличен плувец.

Как изглежда Дългоносата Маймуна

Дългоносата Маймуна е призната за най-едрата маймуна в Азия. Женските и мъжките се различават по размери. Мъжките стават дълги до 76 сантиметра и тежат до 22 килограма, като има случаи, в които стари мъжкари са тежали по 30 килограми. Женските Дългоноси Маймуни стават дълги до 62 сантиметра и тежат до 12 килограма. Рядко се срещат женски, които тежат около 15 килограма.

Носът на мъжката Дългоноса Маймуна може да достигне до 10 сантиметра дължина и виси над устата му. Не са изяснени еволюционните механизми, които са довели до появата на толкова голям нос при Дългоносата Маймуна. Съществува хипотеза, че огромният нос е метод за привличане на женски.

Смята се, че колкото е по-голям носът на мъжката Дългоноса Маймуна, толкова по-силни звуци може да издава. Женските Дългоноси Маймуни имат по-малки носове от мъките, но въпреки това и техните носове са доста едри. Носовете на мъжките висят, а носовете на женските са чипи. Лицето на Дългоносата Маймуна е само частично покрито с козина, около очите и устата кожата е гола. Носът също не е покрит с козина. Около врата си Дългоносата Маймуна има много светла козина.

Дългоносата Маймуна е с гъста дълга козина, като на гърба тя е оранжева или червеникаво кафява. Долният слой на косъма е сивкав или жълтеникав. Крайниците и коремът на Дългоносата Маймуна са покрити със светлокафява или сивкава козина. На кръста си Дългоноса Маймуна има бяло петно с триъгълна форма.

Дългоносата маймуна живее в горите

Малките Дългоноси Маймуни се раждат със синьо лице и към третия им месец то става сиво. Към осмия месец лицето на Дългоносата Маймуна става бежаво. Очите на Дългоноса Маймуна са малки, кафяви и с бадемовидна форма, леко скосени. Мускулатурата на тялото и крайниците на Дългоносата Маймуна е много добре развита. Опашката е доста дълга. Между пръстите на лапите си Дългоноса Маймуна има ципи, за да може лесно да плува.

С какво се храни Дългоносата Маймуна

Дългоноса Маймуна спи по дърветата и рядко слиза на земята. Когато го прави, това обикновено е за да пие или в търсене на храна. Дългоноса Маймуна се храни предимно с листа на дървета и храсти, с плодове, цветя, семена и кора на дървета. Дългоноса Маймуна обаче с удоволствие похапва и насекоми и червеи, когато не може да си намери достатъчно растителна храна.

Дългоноса Маймуна използва за храна над 50 различни вида растения. Установено е, че Дългоноса Маймуна предпочита съвсем млади листа и харесва повече неузрелите плодове, отколкото тези, които вече са узрели. От януари до май Дългоноса Маймуна се храни предимно с плодове, а от юни до декември предпочита листа.

Размножаване на Дългоносата Маймуна

Женските Дългоноси Маймуни стават полово зрели на 5 години, мъжките - на 6 или 7 години. По време на размножителния период половите органи на женските Дългоноси Маймуни стават розови или червени. Дългоноса Маймуна се размножава от февруари до ноември. Въпреки разтегления период на размножаване обаче женските раждат обикновено от март до май.

Чифтосването трае около половин минута. Мъжкият, който преди чифтосването се е сбил с няколко конкуренти, хваща женската за глезените на задните крайници или за тялото и се чифтосва набързо с нея. Понякога мъжките Дългоноси Маймуни издават специални звуци, с които привличат женските. Виковете на мъжките по време на размножителния период могат да се чуят на 200 метра.

В отговор на тези покани женските застават с гръб към мъжкия, който ги вика, и започват да люлеят главите си наляво и надясно. Бременността трае около 200 дни. Женската Дългоноса Маймуна ражда през нощта или много рано сутринта. Майката изяжда плацентата и малкото се храни с кърма седем месеца.

То обаче започва да комбинира мляко с твърда храна след втория си месец. Обикновено се ражда едно малко, което остава с майката повече от година. Бебетата се раждат с много малки носове, които постепенно стават все по-големи. Майката разрешава на други от групата да се грижат да бебето й. Когато лидерът на групата се смени с по-млад, съществува огромен риск от избиване на малките от новия лидер.

Любопитни факти за Дългоносата Маймуна

Тази маймуна се храни с червеи
Снимка: pixabay.com

Дългоноса Маймуна може да преплува разстояние от 20 метра под вода. Тя с лекота преодолява разстояния по воден път. Дългоноса Маймуна много обича да се хвърля от някой клон във водата.

Дългоноса Маймуна общува със събратята си с помощта на специални крясъци.

За да успокояват младите Дългоноси Маймуни след нападение от хищник, водачите на групите имат специални крясъци. Лидерите на групата винаги стоят встрани от останалите и наблюдават за поява на хищници. Ако видят, че ги наближава хищник, лидерите издават специфичен крясък, за да предупредят всички.

Установено е, че мъжкарите с по-дълги носове са по-харесвани от женските.

Естествените врагове на Дългоносата Маймуна са крокодилите, леопардите, питоните и хищните птици. За да се спасят от преследване на хищници, Дългоносите Маймуни обикновено се хвърлят във водата, за да избягат по този начин от преследвача.

На не много големи разстояния Дългоноса Маймуна може да се придвижва на два крака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest