miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Маймуна Рокселанов Ринопитек

Маймуна Рокселанов Ринопитек

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Маймуна рокселанов риноптик
Снимка: seomunhong/pixabay.com

Рокселанов Ринопитек е маймуна, която е застрашен вид. Рокселанов Ринопитек има много интересен външен вид и е изучен изключително слабо, тъй като трудно може да се види в дивата природа. Тя не е по-малко интересна от орангутаните, шимпанзетата, макаци, дългоносата маймуна, тамарини и маймуните капуцини.

История на Рокселанов Ринопитек

Рокселанов Ринопитек се е появил на планетата ни преди повече от 100 милиона години. Днес Рокселанов Ринопитек е разпространен единствено в Китай, предимно в централна и южната част на страната. Тъй като е много рядко срещан вид, Рокселанов Ринопитек е в Червената Книга със застрашени животни и ловът и продажбата му се наказват изключително строго.

За възстановяването на популацията на Рокселанов Ринопитек в Китай има специални резервати, в които този изчезващ вид може да живее при условия, които са най-подходящи за оцеляването му. Рокселанов Ринопитек предпочита местности, разположени на около 2000-3000 метра надморска височина и заради това китайците го наричан снежна маймуна.

Някои народи наричат Рокселанов Ринопитек златна маймуна заради оцветяването на козината му. Наименованието си Рокселанов Ринопитек дължи на красивата Роксолана, съпруга на султан Сюлейман Великолепни, която имала чип нос. Подобен нос има и Рокселанов Ринопитек и затова според специалистите наименованието му подхожда. Смята се, че в момента в Китай има не повече от 15 000 от тези маймуни.

Как изглежда Рокселанов Ринопитек

Рокселанов Ринопитек става дълъг не повече от 75 сантиметра, а опашката му е с дължина почти колкото тялото. Възрастните и младите представители на вида Рокселанов Ринопитек изглеждат различно. Възрастните мъжкари са с едри тела, покрити с дълга златиста козина на гърба и главата си.

На кръста възрастният мъжкар има кафява козина, както и на крайниците. Възрастният мъжкар има едри зъби и силни челюсти. Младите мъжкари са с доста по-фини тела от възрастните. Златистата козина на главата им е доста къса.

Възрастните женски са по-дребни на ръст от възрастните мъжкари - те достигат около 50 сантиметра дължина. Козината на женските и кафява, но по гърба и главата си имат златисти косъмчета, но са по-малко и по-къси от тези на мъжките. Гърдите са доста едри, което ги различава от младите женски.

Когато са по-малки от 4-5 години, женските маймуни от този вид са доста по-дребни от възрастните женски и са по-слаби от тях. Върху главата им няма златисти косъмчета, а гърдите им са доста малки.

Младите маймуни на възраст от 1 до 3 години са по-дребни от възрастните женски. Те са светлокафяви на цвят, с нюанси на червеникаво златисто. Трудно е да се различи полът им, тъй като половите им органи все още са недоразвити.

Лицето на Рокселанов Ринопитек е покрито със златиста или кафява козина, около очите е синьо. Муцуната е напълно синя и е изпъкнала, носът е чип. Очите на Рокселанов Ринопитек са кръгли и тъмни. Крайниците и тялото са с много добре развита мускулатура.

С какво се храни Рокселанов Ринопитек

Рокселанов Ринопитек прекарва 90 процента от живота си на дърветата, където намира и храна. По това напомня на ленивец, дебело лори и панда. Рокселанов Ринопитек се храни с плодове през лятото, а през останалите сезони е принуден да се храни с кора от дърветата, както и с мъхове и лишеи, които намира по стволовете и клоните на дърветата.

Малко маймунче рокселанов риноптик
Снимка: China Tube Monkey/youtube.com

Рокселанов Ринопитек си намира храна и върху дървета, които са изсъхнали - по тях има доста лишеи. Тези дървета обаче се отсичат, за да се прочистват горите, което води до намаляване на възможността за намиране на храна за Рокселанов Ринопитек. Това е и един от факторите, заради който Рокселанов Ринопитек се превръща в изчезващ вид.

Размножаване на Рокселанов Ринопитек

Мъжките представители на вида Рокселанов Ринопитек стават полово зрели към края на седмата си година, а женските - когато станат на четири или на пет години. Размножителният период започва в средата на септември, но достига пика си през октомври. Бременността трае около 7 месеца. Обикновено се ражда едно малко, по-рядко е да се родят две малки, но това води до трудности в отглеждането им.

Малкият Рокселанов Ринопитек се отглежда и от двамата родители. Ако е прекалено студено, двамата родители слагат малкото помежду си, за да го стоплят.

Новороденият Рокселанов Ринопитек е черен или тъмносив. С времето той става кафяв, но не преди да навърши 4 месеца. Малкият Рокселанов Ринопитек остава дълго с майката и около година и половина не се отделя от нея, като е вкопчен в корема или гърба й.

Любопитни факти за Рокселанов Ринопитек

Рокселанов Ринопитек живее на групи. В една група може да има от 5 до 600 животни. Когато групата е по-голяма, в нея се обособяват отделна малки групи. Всички те се ръководят от по един възрастен мъжкар. Всички лидери предпочитат да прекарват времето си по-далече от останалите животни, които са им подчинени, особено когато си почиват.

Женските, за разлика от лидерите мъжкари, са много общителни.

При тази доста сложна социална организация постоянно възникват различни конфликти и маймуните от този вид обичат да се сбиват приятелски, но до истински бой се стига наистина рядко.

Обикновено конфликтите се решават, като две маймуни ръмжат и лаят като кучета една срещу друга и накрая една от тях отстъпва. Сбиванията носят по-скоро дружески характер и са характерни за младите мъжкари.

Когато се бият приятелски, всеки от тях се опитва да бутне другия от клона, без изобщо да се притеснява, че съперникът му може да се нарани, ако падне отвисоко. Тези игри обаче са много добра подготовка за предстоящите в зряла възраст битки за благосклонността на женските по време на размножителния период.

През зимата Рокселанов Ринопитек се спуска в долните части на планините, а през лятото се качва нагоре, за да намери по-хладни места. Тъй като снегът през зимата в планините често не се топи чак до март, Рокселанов Ринопитек е маймуна, която е изключително издръжлива на суровия местен климат.

Когато усети опасност, Рокселанов Ринопитек се качва бързо на върха на високо дърво. Заради този факт е почти невъзможно Рокселанов Ринопитек да бъде наблюдаван и сниман, тъй като тези маймуни са изключително плашливи.

Рокселанов Ринопитек не обича да слиза на земята, но когато се налага да го прави заради липса на храна, тази маймуна е много пъргава и бърза. Рокселанов Ринопитек може да плува и с лекота преодолява водни препятствия, за да стигне до целта си.

Като всеки примат, Рокселанов Ринопитек отделя много време за поддържане на добрия си външен вид. Маймуните в групата по цял ден се грижат за козината на своите събратя и сестри. През зимата тези маймуни се скупчват по няколко, за да се топлят една друга, докато спят. Ако са заплашени от хищник, маймуните от този вид се събират в плътна група, в средата на която са малките. Най-възрастният мъжкар излиза извън групата, за да се бие с хищника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest