miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Водно Конче - всичко за хищното насекомо

Водно Конче - всичко за хищното насекомо

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Водно конче - всичко за хищното насекомо

Водното Конче е красиво хищно насекомо, което е разпространено на много места по планетата. Водното Конче има невероятни летателни умения и е признато за най-бързото летящо насекомо.

История на Водното Конче

Смята се, че Водното Конче се е появило на планетата ни преди около 400 милиона години. Водно Конче може да се види на всички места по планетата, няма го на Антарктида и на островите в Северния Ледовит океан, в Исландия и Гренландия, тъй като там е прекалено студено, за да се развие това насекомо. Водно Конче предпочита места с тропичен и субтропичен климат. Специалисти наброяват над 6600 вида Водни Кончета по планетата ни, като всяка година се откриват поне още десетина нови разновидности на тези насекоми. Забелязвани са Водни Кончета в Хималаите на 6200 надморска височина.

Как изглежда Водното Конче

Водното Конче има издължено тяло, голяма кръгла глава с огромни фасетни очи и четири крила. Крилете на Водното Конче са прозрачни, изпъстрени с жилки. Равнокрилото Водно Конче е с крила, които са с еднаква големина и форма, а разнокрилото Водно Конче има два чифта крила, които са различни както по големина, така и по форма. Най-дребните Водни Кончета са азиатските - те са дълги около 1, 5 милиметра. Най-голямото Водно Конче живее в Централна и Южна Америка - дължината на тялото му достига 15 сантиметра, а размахът на крилете му - 16 сантиметра.

Тялото на Водно Конче се състои от глава, гърди и коремче. Тялото на Водно Конче е защитено с твърд хитинов слой, който образува екзоскелет. Главата е голяма, много подвижна, Водно Конче може да я върти във всички посоки - на 180 градуса. Очите са разположени отстрани на главата. Водното Конче има мънички мустачки, които се намират над устата му. Челюстите на Водно Конче са много силни и добре развити. Освен сложните си фасетъчни очи, Водно Конче има също така и прости очи, а освен това има и антени. Фасетите във всяко око на Водно Конче са от 10 до 28 хиляди на брой. Долните фасети помагат за различаването на цветовете, а горните различават формите.

Водно конче

Крилете на Водното Конче са много добре развити и жилките всъщност са трахеи, напълнени с лимфна течност и са свързани с фините хитинови пластини на крилете. Предният и задният чифт криле се движат независимо един от друг и това дава невероятна възможност за маневри по време на полет. Някои жилки в крилете имат функцията да увеличават амплитудата на размаха на крилете на Водно Конче. Други жилки отговарят за свиването на крилото по наддлъжна ос, за да може Водно Конче да има по-голяма възможност за рязка промяна на посоката на летене.

Крачетата на Водното Конче се състоят от пет части и не се използват от насекомото за придвижване от място на място, а само за устойчивост при кацане и излитане. Предният чифт крака се използва и по време на хранене и чифтосване.

Тялото и крилете на Водното Конче могат да са в най-разнообразни цветове - от кафяво и черно до сребристо, златисто, яркосиньо, зелено, червено. Понякога тялото на Водно Конче и крилете му са оцветени в комбинация от цветове. Много често крилете на Водно Конче са прозрачни, но има и такива, които са в синхрон с цветовете на тялото. Понякога върху крилете на Водно Конче има тъмни петна на прозрачен фон.

С какво се храни Водното Конче

Водно Конче изпитва постоянен глад и убива насекоми, докато лети. Водно Конче убива жертвите си, като вкарва в тях малка струя вода. Водно Конче забелязва жертвата си дори на много ярък фон. Ако е достатъчно голямо, Водно Конче може да гълта пчели. Някои Водни Кончета дебнат летящи насекоми в засада и щом ги видят, започват да ги преследват. Водно Конче може да лети стотици километри, преди да се измори. Водно Конче се храни с пеперуди, летящи мравки, оси, мухи, комари и други летящи насекоми. Когато хване насекомо във въздуха, Водно Конче забила острите си зъби в него и веднага го гълта.

Размножаване на Водно Конче

Водно Конче се размножава с непълно превръщане. Възрастното Водно Конче има сравнително кратък живот, основната цел на който е да се размножи. Водно Конче няма размножителен период. След като се появи на бял свят, мъжкарят започва да търси женска, която напада, докато лети. той я захапва за тила и я притиска с крачетата си. Една женска се чифтосва с няколко мъжки. Интересен факт е, че всеки следващ мъжкар, който се чифтосва с женската, извлича и изхвърля семенната течност на предишния мъжкар. Той прави това със специални зъбци, които се намират върху репродуктивния му орган.

Женската може да снесе до 200 яйца, които снася върху листа на растения, които са надвесени над вода. Женското Водно Конче снася яйцата си над поток, река, езеро или застояла вода, а също така и над канали. Яйцата се превръщат в ларви, които са известни като нимфи, тъй като живеят във водата. Ларвите на Водно Конче могат да се видят в течаща или в застояла вода, те могат да живеят на дъното или на повърхността в зависимост от разновидността на родителите. Нимфите са хищници като родителите си се хранят с водни насекоми и безгръбначни. Развитието на ларвите на Водно Конче е доста бавно - от няколко месеца до 5 години.

Летящо водно конче

Нимфите са с издължени тела и големи очи и могат да достигнат до 4 сантиметра дължина. Обикновено ларвите на Водно Конче са тъмно кафяви или черни, рядко са зелени. След като вече е готова да се превърне във Водно Конче, ларвата излиза от водата и стои няколко часа на слънце, за да изсъхне. Тогава обвивката ѝ се спуква и се появява Водно Конче. То трябва да съхне още около 2-3 часа, след което може да лети.

Любопитни факти за Водното Конче

Водно Конче е признато за най-бързият летец сред всички насекоми на планетата - скоростта му е 30 километра в час. Водно Конче има голямо значение за хората. Те унищожават комари, както и много насекоми, които са селскостопански вредители.

Водно Конче има много остро зрение, но е напълно глухо.

Водните кончета са толкова красиви. Неслучайно ги сравняват с пеперуди, цикади, пчели, стършели.

Някои хора бъркат водното конче в морско конче, но те са съвсем различни видове.

Вреди от Водното Конче

Много рядко Водно Конче може да нанася вреда, като изяжда хайвера на риби, които се отглеждат в рибарници. Водно Конче може да се опита да ухапе човек с миниатюрните си зъби, ако усети заплаха от нападение, но това не се отразява по никакъв начин на здравето на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest