miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Интересни факти за водните кончета

Интересни факти за водните кончета

Нина НордНина Норд
Джедай
226145
Интересни факти за водните кончета

Водните кончета са изключително красиви, но освен това имат куп интересни особености, като една от тях е способността им да развиват много висока скорост - до 60 километра в час. Тези красиви насекоми, които могат да бъдат прозрачни или обагрени в различни цветове, са изключително жестоки и безпощадни.

Когато ловува, водното конче убива жертвата си за секунди по време на полет. Но най-интересното е, че водното конче успява да изчисли ъгъла на атака и мястото, на което ще се намира във въздуха, когато ще е най-удобно да атакува жертвата си. Водното конче успява да забележи жертвата си от разстояние до 8 метра.

Това се дължи на факта, че водното конче има перфектно зрение - всяко от очите му има 30 000 фасети, като всяка от тях създава отделно изображение.

За сравнение - мухата, която има много добро зрение, има само 6000 фасети. Благодарение на невроните в мозъка на водното конче се създава цялостна картина на това, което отбелязват фасетите.

Интересни факти за водните кончета

Горните фасети различават всички детайли в цветовете на обекта, а долните - детайлите на формата му. Интересен факт е, че очите на водното конче могат да се въртят на 360 градуса и така то може да вижда всичко, което се случва около него. Затова не може да доближите водно конче незабелязано.

Водното конче може да различава предмети и в ултравиолетовия спектър и когато лети над водата, отблясъците на светлина във водата не го заслепяват, което позволява на този безпощаден ловец да не прекъсва полета си по време на преследване на плячката.

Водното конче има перфектни резултати при лова - в 95 процента от случаите то улавя плячката, което бие рекордите на лъва и акулата.

Интересни факти за водните кончета

Освен че е перфектен ловец, водното конче обича да яде много - за една минута то може да погълне до 30 мухи. Полетът на водното конче заслужава внимание - то може рязко да променя посоката на летене, както и внезапно да увисва във въздуха за дълъг период от време.

Мъжкарите атакуват женските по всяко време, като ги нападат във въздуха и ги захапват зад главата, след което се чифтосват с тях и ги изоставят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest