miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Запек при котките

Запек при котките

Запек при котките
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Запекът (констипацията) е невъзможността на котката да се изхожда нормално, резултиращо в задържане на фекалните маси и сухи, твърди изпражнения.

Ако имате съмнение, че котката ви страда от запек, ще трябва да различите явлението, където тя с усилие се опитва да се изходи (тенесмус), от опита за уриниране или състоянието, свързано с диария.

Ясни индикации за тенесмус са твърди, сухи изпражнения, по които има полепнала кръв или слуз, както и чести опити за дефекация, които не се увенчават с успех.

Въпреки че запекът е често срещан за всяка възраст, най-много случаи се забелязват в мъжките екземпляри на средна възраст. Удълженото време на запек е свързано с летаргия, загуба на апетит и повръщане, а в по-крайните етапи с интоксикация.

Причини за запек на котката

Причините за запек обикновено са състоянията на обезводняване (дехидратация) и мегаколон – загуба на тонуса на чревната мускулатура, което предизвиква затруднение при изгонване на непотребния материал.

Първа помощ при запек на котката

Първата помощ, която може да приложите, ако забележите продължителни напъни с малко резултат, е да осигурите достъп до вода. Уверете се, че животното пие от нея. Хранете котето с консервна храна, добавяйки лъжичка консервирана тиква. Ако все пак четириногото отказва храна, добавете разхлабващо средство (лаксатив) – например парафин или рициново масло (1/4 или 1/8 от супена лъжица). Ако все пак са минали повече от 48 часа, в които животинчето не се е изхождало, въпреки усилията ви, насочете се към помощта на ветеринарния лекар.

Запек при котките

Диагностициране на запек при котката

Диагнозата ветеринарят ще постави след допълнителни тестове – включително рентгенова снимка. Други тестове включват кръвно изследване, коремен ултразвук и проба урина.

Лечение на запек при котката

Лечението включва промяна в диетата и включване на допълнителни влакнини. Най-вероятно ветеринарят ще направи клизма на животинчето. В никакъв случай вие не го правете, особено с човешки пособия за клизма. В клиниката на животното ще му бъде направена терапия с течности – подкожно или венозно. Най-тежкият запек ще предполага хирургична интервенция за отстраняване на силно втвърдения материал.

Други причини за запек при котката

Котката може да страда от запек, когато избягва котешката си тоалетна, има налична фрактура в областта на таза, блокаж на ануса поради сплъстяване на косми, възпаление в дебелото черво или погълнати чужди тела (често ластичета, прежда, нишки).

Превенция

Запекът при котката може да се предотврати чрез добре балансирана диета, богата на влакнини и вода, за да се поддържа нормалното здраве на животното. Някои котки ще се нуждаят от употребата на разхлабителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest