Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Алергични ли сте към домашни любимци?

Алергични ли сте към домашни любимци?

Алергични ли сте към домашни любимци?

Вече е решено – ще си вземете ново космато приятелче! Но наясно ли сте дали не притежавате алергии към домашни любимци, каквито се срещат при голям процент от хората?

Възможно е дори алергията да се прояви на по-късен етап от съжителството с животно, което ще направи съвместното съществуване с вашето ново другарче много по-тежко.

За да си спестите подобни неприятни моменти, трябва да вземете мерки навреме. Вижте в следващите редове какво да сторите, за да разберете дали имате алергия към животни.

Тествайте се

Развили ли сте други алергии и ако имате, какви са те? Известно е, че алергичната реакция често не е само към един алерген, а цяла група, и най-уязвими са индивидите с налична вече алергия. Прекарайте повече време с домашния любимец на приятели или роднини и вижте как се справяте.

Изберете си животинче, което е близко до типа, който желаете да си вземете в бъдеще (задължително от същия вид), тъй като алергията към котки може да не се експресира към кучета. Ако все пак във вашия приятелски кръг никой не притежава животно, може да доброволствате в най-близкия приют за животни.

Имайте предвид, че алергичната реакция може да се прояви в момента на контакт и да протече тежко, или с времето да се акумулира и да се прояви по-меко. Дайте си няколко дни време, преди да правите заключение.

Сред симптомите на алергия са кихане, зачервени очи, сълзене, кожни раздразнения, хриптене, кашляне, затруднено дишане и дори астматичен пристъп (по-чест за котешките алергии).

Ако забележите тези сигнали на тялото ви покрай домашен любимец, най-вероятно това е отговорът на организма към алергени – малки протеини от котешката/кучешката слюнка, урина или секрети на кожата, които в последствие са изсъхнали.

Алергични ли сте към домашни любимци?

Консултирайте се с експерт

Най-оптималният начин да потвърдите, че имате алергия, е след консултация с алерголог, който ще посочи връзката на симптомите ви със специфичната реакция към даден алерген и ще постави диагноза. Ще ви бъдат зададени въпроси за минали заболявания, ще се направят кръвни, кожни и други тестове.

В случай че резултатът за алергия е положителен, специалистът ще ви посъветва да не съжителствате с животно изобщо. Разбира се, много от нас биха отхвърлили тази опция без да размишляват дълго.

За индивидите със сравнително мека симптоматика обаче съжителството с животно може да е поносимо, стига да се спазват определени условия.

Важно е в къщата да се изолира пространство, което да не е обитавано от животното, както и редовно да се почистват помещенията от козинката му. Относно медикаментите за справяне с проблема тези собственици на животни използват спрейове за нос и орални препарати, съдържащи антихистамини.

Ако сте от първата група и алергичната ви реакция е силна, препоръчваме ви да следвате мнението на лекарите и да избягвате всякакъв контакт с космати животинки. Пробвайте да отглеждате екзотични влечуги, птици или рибки. Макар да не се гушкат толкова топло, както кучето или котката, те ще ви радват също и ще са много по-безвредна опция за здравето ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest