miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Усещат ли кучетата свръхестественото?

Усещат ли кучетата свръхестественото?

Кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Независимо дали е просто легенда или факт, мнението, че кучетата имат т.нар. шесто чувство и усещат невидимо присъствие, е доста срещано. Вълнуващо е да смятаме, че четириногият ни приятел е чувствителен към духа на скоро споминал се роднина или приятел.

Но все пак не присъстват твърди доказателства, потвърждаващи суперсилите на кучетата. Често може да сбъркаме непривичното поведение и да го асоциираме с шесто чувство, а да става въпрос за неуловими за човешките сетива стимули, които животното усеща – миризми, звуци и т.н. Кучето улавя и най-деликатното движение, а носът му е до 10 000 пъти по-чувствителен на миризми от човешкия.

Способността му да чува по-добре се дължи на по-широкия спектър от честоти, които прихваща. Интересно е, че преди голямото земетресение в Индийския океан през 2004 г. диви и домашни животни са показвали ясни признаци на безпокойство и страх, вокализирали са силно и са търсели прикритие или са отказвали да излязат навън. Експертите твърдят, че става въпрос за усещане на вибрационните промени в земната повърхност.

Покрай хора, страдащи от рак, кучетата често успяват да уловят специфична миризма. Съществуват кучета, служещи в услуга на индивиди с чести пристъпи на гърч – мигове преди пристъпа животното усеща леките промени в тялото, включително миризма и разширени зеници. Тогава те се включват на помощ и алармират стопаните си, че предстои припадък.

Кучета

Когато говорим за шестото чувство, асоцииращо се със свръхчувствителност към паранормалното, психолозите вярват, че както четириногите, така и хората притежават такова. Хората обаче имат склонност да отричат чувствата си и да не им се поддават така безрезервно, както кучето.

Връзката между собственика и неговото куче е изключително дълбока – не случайно косматите другари винаги усещат минути преди влизането вкъщи, че техният човек се прибира, дори когато е извън обичайно време.

За жалост, тъй като шаровците не могат да разговарят, най-вероятно никога няма да ни бъде обяснено какво усещат и какво – не. Така че следващия път, когато кучето ви се държи необичайно, можете само да гадаете какво точно го е притеснило.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest