miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Масаж на домашния ви любимец

Масаж на домашния ви любимец

Масаж на домашния любимец
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Намаляване на стреса, отпускане, рехабилитация или просто глезене – много са бонусите на качествения масаж. Замисляли ли сте се, че той може да бъде приложен и върху вашия домашен любимец? Това е една от най-обсъжданите теми напоследък и актрисата Дженифър Анистън споделя, че харчи около 250 долара седмично за масажи на 14-годишното си куче за облекчаване на болката в ставите. Не бива да си мислим, че масажите на кучето или котето ви са лукс, който само богатите хора могат да си позволят, и всеки желаещ собственик на животно може да опита сам да го направи.

Ползи от масажа

Много са плюсовете, асоциирани с масаж на животното ви, освен чисто и просто подобряване на благосъстоянието му. Разтривките осигуряват добра гъвкавост, стимулират кръвния и лимфния поток, поддържат запазването на баланс, както и добър апетит и пълноценен сън.

Както и при хората, масажът отпуска напрежението в мускулатурата, болките и сковаността. Освен това забързва метаболизма у животинчета с наднормено тегло, успокоява нервни пристъпи в хиперактивни индивиди, както и дава подкрепа на имунната система чрез подобряване на оросяването на кръв и лимфа до всяка част на тялото.

Повечето животни обикновено се наслаждават на масажната терапия, особено добре социализираните такива. Най-честите клиенти на студиото за животински масажи са кучета, котки и коне.

Разбиране на рисковете

Ако вашият любимец е в ръцете на добре трениран професионалист, рисковете се свеждат до минимум. Масажистът е запознат със силата, която трябва да прилага, както и с естественото движение на ставите, които трябва да се раздвижват. В някои ситуации разтривката е противопоказна - например в състояние на треска, системна инфекция или някои сърдечни заболявания.

За практикуващия рисковете могат да се задълбочат, имайки предвид, че работата с животни винаги крие опасности. Големи са шансовете за наранявания, ако клиентът е бурно животно със склонност да хапе/дере, особено ако чувства болезненост. Разбира се, това не се случва често, ако домашният любимец се обработва от специалист, разпознаващ поведенческите му сигнали.

Масаж на домашния любимец

Техника и честота

Както и при нас, присъстват безброй много техники за масаж на животното, включително Шведски (засягат се дълбоките тъкани), спортни (концентрират се на гъвкавост и предотвратяване на травми) и хидротерапии (използване на вода). Съществува и техниката на неподвижното държане, където се усещат дребни мускулни спазми и напрежение, без да се причинява болка.

Специалистите препоръчват масажите да се осъществяват веднъж месечно за поддържане на добро здраве, релаксиране и благосъстояние. Не се препоръчват всекидневни сесии, и е добре след една терапия животинчето да почине поне 48 часа – за реинтеграция на тъканите.

След като сте направили голямото решение и сте се консултирали с ветеринаря си, има няколко въпроса, които да зададете на осъществяващия масажа, преди да ангажирате животното в терапията. Колко дълго специалистът е практикувал? Застраховано ли е животното от опасност? Върху какво е специализирал? Съществуват ли положителни мнения за него? Член ли е на организация от специалисти?

Препоръчваме да търсите човек, който се е упражнявал поне 150 часа, и да не замествате ветеринарното лечение с този метод. Цените на услугата зависят от изискванията на животното, както и при хората. Например хидротерапията предполага по-висока цена.

Собствениците на животни могат да се научат на правилен масаж от различни източници – инструкционни книги, клипчета в интернет и т.н. Но не забравяйте, че получаването на масаж от опитна ръка винаги е препоръчително, бидейки много по-ефективно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest