miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Интересни факти за Голямата панда

Интересни факти за Голямата панда

Гигантска панда

С какво се хранят Големите панди?

Диетата на Големите панди включва предимно бамбук. В зоологическите градини им се подготвя специална комбинация от бамбук и бисквити с богато съдържание на мазнини, влакнини и витамини. Аналогични са на гранулите за кучета и котки на външен вид. От време на време пандите получават и свежи плодове – банани и ябълки, особено за награда след тренировка.

Какво се случва с хранителния режим на женските, когато са бременни?

Две-три седмици преди раждане пандата започва да се храни изключително слабо и да пие малки количества вода. Това поведение ще продължи до около месец след раждането, въпреки да има изобилие от храна.

Каква е продължителността на живот на Голямата панда?

Обикновено тези животни живеят от 18 до 20 години в диво състояние, но когато получават човешка грижа, могат да продължат живота си до 30-годишна възраст.

Кои са естествените врагове на Големите панди?

В природата рядко се среща хищник, който би нападнал Голямата панда, тъй като възрастните достигат почтителни размери. Въпреки това някои чакали и снежни леопарди се осмеляват, като най-често се стремят към малките.

Интелигентни ли са пандите?

Има много познания относно преценяване интелигентността на животните. Що се отнася до пандите, те изискват изключително много мотивация за реализирането на дадена дейност. Резултатите за познавателните им способности са несигурни и близки до тези на другите видове мечки.

Каква е връзката на пандите с мечките?

Ако погледнем класификацията на тези животни, ще разберем, че пандите са мечки от семейство Ursidae. В същото семейство се включват черната мечка, полярната мечка, кафявата мечка, слънчевата мечка, Бърнестата мечка.

Колко често се срещнат близнаци/тризнаци при този вид?

През около 50% от случаите тези мечки раждат близнаци. В диви условия майката ще се грижи само за едно от отрочетата, ако роди две. Що се отнася до тризнаците, срещат се много рядко, като има данни за един оцелял случай в сафари парк в Китай.

Колко често раждат пандите?

Осъществяването на репродуктивния процес при Големите панди е голямо предизвикателство, тъй като женските достигат полова зрялост от петата до седмата си година. Размножителният сезон е в рамките на четири месеца от годината, като женската може да се оплоди само за 48 часа от този период. Малките остават с майката чак до третата си година, което намалява шанса им за размножаване всяка година. Изчислено е, че максимума поколение от една Голяма панда е от пет до седем малки мечета.

Какво се случва по време на бременност?

Майката панда едва забележимо напълнява. Обикновено няма наличие на голям корем, тъй като фетусите са малки (80 до 140 грама).

Как изглеждат новородените?

Когато се родят, малките са голи, с почти липсваща козина, розовеникави на цвят, слепи и с изключително малки размери. Те зависят изцяло от грижите на майката за оцеляването си.

Каква е ролята на бащата панда?

Този вид животни е напълно самостоятелен – отделните индивиди живеят сами и не се събират в социални групи. Мъжките и женските комуникират едни с други само през размножителния сезон, като след оплождането ролята на мъжкаря е приключила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати