Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Грижа за чинчилата

Грижа за чинчилата

Грижи за Чинчила
Снимка: pixabay.com

Чинчилите са прекрасни, любознателни и енергични същества. Нека се запознаем с нуждите им, за да запазят жизнерадостния си характер и във вашия дом.

Размерът на чинчилата е около 30 сантиметра в дължина. Продължителността им на живот може да надвиши 10 години с подходящите грижи. Те са тревопасни животни. Какво трябва да знаем при отглеждането на чинчилите?

Хранене на чинчила

Относно храненето на чинчилата им ще споменем, че препоръчително е гранулите да имат количествен превес над свежите зеленчуци и плодове, с които трябва да се внимава. Изчислено е, че свежите храни не трябва да надвишават 10% от дневния им хранителен прием. Ако останат неизядени парченца, на 24-тия час от престоя им в купичката трябва да бъдат изхвърлени. Винаги разполагайте със сено от тимотейка, тъй като представлява полезен и добър ресурс за животинката. Всекидневната смяна на водата в поилката е задължителна, препоръчва се да е свободна от хлор.

Отглеждане на чинчила

В къщата ви чинчилата ще се адаптира добре към стайната температура, стига тя да не надвишава 26 градуса по Целзий. Избягвайте големите температурни амплитуди, както и директната слънчева светлина и течения в помещението. Най-добрата клетка за чинчила е обемна, с множество стълбички, защото животинките са фенове на катеренето.

Двойка чинчили

Погрижете се за крачетата им, като постелете местата с решетки с твърда настилка. Разстоянието между отделните метални елементи не трябва да е повече от 2.5 сантиметра. Талашът, който постилате, е добре да бъде разпространен в слой с дебелина около 4-5 сантиметра. Настилката, освен талаш, може да бъде и от хартия, но не и настилки на базата на кедър. Не събирайте чинчилата заедно с другите си гризачи като хамстери, джербили и морски свинчета в една клетка.

Поведение на чинчила

Тези пухкави сладури са нощни животни. Времето им за игра е в тъмните часове на денонощието. Добрата грижа за чинчила предполага, че животинчето ще обича да се гушка и да бъде носено на ръце.

Нормалното им поведение включва гризане на различни обекти за подостряне на зъбите им, затова е добре да им осигурите играчки или дървени клонки за гризане. На пазара съществуват и минерални блокчета, направени със същата цел. Когато хващате животинчето, внимавайте с гръдния му кош, тъй като е много чувствителен на удари и натиск. Избягвайте стискането им, колкото и да ви се иска да гушнете здраво това малко пухче.

Хигиена при чинчила

Чинчила

Смяната на настилката се осъществява поне веднъж седмично, а клетката се почиства с трипроцентов разтвор на белина. След пълното изсушаване може да върнете животното обратно в клетката. Ако има мокри райони /слепвания на талаша/, старайте се всекидневно да ги премахвате с лопатка. Хигиенните грижи за чинчилата предполагат премахване на праха от козинката им поне два пъти седмично, използвайки четки с мек косъм. Целият процес отнема 15 до 30 минути. Избягвайте мократа баня. Консултирайте се с ветеринар, ако има абнормално израстване на зъбите и не се притеснявайте, ако с възрастта те могат да пожълтят.

Заболявания при чинчилата

Знаците за здраво животно включват то да е пъргаво и социално. Има ясен поглед, козинката е равномерна и лъскава. Дишането не е затруднено и движенията са координирани. Прибегнете до ветеринарна помощ, когато забележите: отслабване на животното, загуба на космена покривка, диария или зацапана задница, трудности в дишането, летаргия, секрети от носа или очите, свръхнарастване на зъбите или кожни проблеми.

Ако решите да си вземете такова пухче, разгледайте тези обяви за чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest