Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво означава, когато кучето ви повръща

Какво означава, когато кучето ви повръща

Болно куче
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Кучетата повръщат поради много причини. Някои са сигнал за изключително сериозно заболяване, а други не са толкова притеснителни. Отдиференцирането на двете е трудно, но във всеки случай е добре да се прибегне до ветеринарен преглед.

Какво представлява повръщането?

Повръщането е акт на насилствено връщане на стомашното и чревното съдържимо (от най-горните отдели на тънките черва) по пътя през хранопровода и устна кухина. Добре е да знаем, че терминът повръщане е различен от регургитацията, която представлява връщане на хапката от хранопровода в устата след нейното поглъщане.

Във върнатата маса след повръщане се забелязват жлъчка, стомашен сок и миризмата ѝ е кисела, докато след регургитация не се отчита наличие на стомашен или жлъчен компонент. Времето на двете явления е различно – повръщането може да се осъществи до няколко часа след хранене, докато регургитацията се случва почти веднага след поглъщане.

Причини за повръщане

Списъкът може да бъде дълъг, но най-честите причини за повръщане могат да са: гастрит /или разстроен стомах поради консумация на развалена храна или отпадъци/, поглъщане на токсични растения, твърде бързо хранене, възпаление на червата, разхождане и тичане веднага след хранене, запушване поради наличие на чуждо тяло. Ако превозвате кучето с автомобил, очаквана реакция поради ускорението е животното да повърне – това е често срещан от стопаните проблем.

Болно куче

Като вторична реакция повръщането съпътства опасни бъбречни заболявания, проблеми на черния дроб и панкреаса. Бъбречната недостатъчност е съпроводена с увеличаване на количеството амоняк в организма, който дразни стомаха. Ако органите около стомаха са възпалени, физическата близост може да предизвика дискомфорт и в храносмилателния орган, тъй като болестния процес се разпространява.

В някои случаи говорим и за неврологични заболявания – проблеми в средното ухо, тумори в мозъка или менингит. Както и при някои хора, екстремните притеснение и страх могат да доведат до гадене и повръщане.

Правете разлика в повърнатите маси

Има два типа повръщане – в единия случай материала е наситен с парченца, а другия е гранулозен (различават се гранули). В първия случай парченцата са почти несмляна храна, която е престояла кратко в стомаха и не е имало време да бъде обработена от киселината и ензимите в стомашния сок. Обикновено така изглежда повръщаното на куче, което се е нахранило бързо и нетърпеливо или веднага след хранене е отишло да тича.

Гранулозният тип, от друга страна, се асоциира с дълъг престой на храната в стомаха – не се отличават парченца. След акта на връщане на храната сред полутвърдата маса ще забележите гранули, подобни на стари зърна от кафе, или частици от кръвни съсиреци. И двете говорят за наличие на кръв.

Повръщане на течност

Пенлива, слузеста или бистра течност – това са типовете повръщане, когато не присъстват парченца смляна или несмляна храна. Това най-често е признак за по-дълбоко криещо се заболяване. Ветеринарят ви бързо ще асоциира този симптом с дефекти на бъбреците, черния дроб, панкреаса или остър гастрит.

Болно куче

Друга причина може да е присъствие на езофагеален рефлекс - също както при хората, страдащи от стомашни киселини. Често кучетата се лигавят, отделяйки масивни количества слюнка, и не бива да се обърква с повръщане. Понякога кучешката кашлица бива толкова силна, че устата на животното се разпенва – тук специалистът ще се насочи към респираторно, а не храносмилателно заболяване.

Кога е времето за притеснение?

Когато кученцето е погълнало дразнещ агент – треви, гнила храна, хартия или друг боклук, най-вероятно ще се опита да ги повърне. При еднократни повръщания няма място за страх, тъй като вероятно става въпрос за гастрит, който може да се лекува и вкъщи.

Хроничните случаи (два или повече епизода на повръщане) се третират с повишено внимание. Разбира се, поведението на животинчето е ключово за разбирането на цялостния проблем, ако има такъв. Летаргичното куче, чийто корем е твърд на пипане и едновременно с това отказва храна най-вероятно трябва да се заведе за преглед.

Специалистите препоръчват гладуване на животинчето от 12 до 24 часа след повръщане, тъй като самата стомашна лигавица ще бъде раздразнена и при повторно хранене може да се случи същото. След това постепенно възвръщайте нормалния режим на хранене, с участие на меко сварени храни – например пиле или ориз, както и сирене.

Следете любимеца си за промени в поведението и съпътстващи симптоми като диария – маркери за развитие на опасно заболяване. Дехидратацията е главната причина за притеснение. Когато собственикът не обърне внимание на проблема навреме и не заведе кучето на ветеринар, животинчето се обезводнява и много от нормалните процеси в организма спират да се осъществяват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest