Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Има ли астма кучето ви?

Има ли астма кучето ви?

Астма при кучета

В обикновени условия кучето ви няма да се задъхва, освен ако навън не е горещо или не е изморено от дълга разходка. Както и при хората, астмата при кучетата е алергична реакция към нещо в околната среда.

Когато организмът е изложен към алерген, се отключва остра възпалителна реакция и неконтролируемо производство на слузест секрет и течности, които може да блокират дихателния път и да затруднят дишането. Котките са по-уязвими към заболяването от кучетата, докато при кучетата малките породи по-често боледуват.

Рискови фактори

Често срещани алергени, способни да отключат агресивна реакция на тялото, включват пушек и съдържащите се в него частици (от тютюнев дим, печка на дърва, горене на въглища и т.н.), препарати за почистване, освежители за въздух, дезодоранти, парфюми, прашец от растенията, спори на мухъла, пестициди, микрочастици от котешка тоалетна и много други. Понякога такъв отговор могат да предизвикат и изпарения от готвене или от запалена ароматна свещ.

Симптоми на астма при кучета

За щастие, симптомите на кучешкия астматичен шок се разграничават от обикновените задъхвания след тичане. С астма се асоциират:

- Чести и дълготрайни задъхвания. Животното отваря широко устата си и използва активно гръдната си и коремната си мускулатура за дишане (има забележима контракция);

- Кашлица при кучето, кихане;

- Липса на енергия и апетит;

- При тежки случаи венците придобиват белезникав цвят, понякога дори синкав, заради липсата на кислород в организма. Това е знак за спешна ветеринарна намеса.

Кучешката астма се диагностицира чрез рентгенография и се лекува с противоалергични средства (антихистамин и др.).

Превенция на астмата

Задух при кучета

Както добре знаем, най-удобно за всички би било да спазвате няколко превантивни мерки, ако се съмнявате, че вашето куче е склонно да страда от астма. Това включва да редуцирате пушенето около любимеца си, да палите камината само при нужда, намалете използването на ароматни свещи.

Що се отнася до почистване, може да заместите препаратите с оцет, разтворен във вода. Ако притежавате дебели килими, замислете се дали са подходящи за вашия дом, тъй като власинките им могат да задържат множество алергени.

В случай че искате да се отървете от неприятни миризми, поставянето на купички със сода за хляб в плитки панички в някои ъгли на дома ви е подходящо, тъй като тя абсорбира миризми добре. Така ще спестите и от освежители за въздух и дезодориращи средства. Помислете дали може да се отървете от парфюмите – предлагат се достатъчно етерични масла на пазара, които да задоволят обонятелния ви орган.

Закупуването на очистители на въздуха е добра идея, тъй като намаляват и влажността в дома, която често се асоциира с поява на мухъл, а едновременно с това филтрират въздуха за нежелани микроорганизми. Ако ви се налага терапия с пестициди, доверете се на борна киселина.

Присъствието на котка индикира, че ще се наложи да използвате марка котешка тоалетна, която не отделя прах, от което облага имат всички присъстващи в домакинството. На последно място ще препоръчаме да къпете кучето си редовно, постаравайки се да го изсушите добре след това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest