Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранителна диета за възрастни кучета

Хранителна диета за възрастни кучета

Диабет при кучета
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

С напредването на годинките тялото на вашето куче преминава през физически промени. Изменят се хранителните нужди, тъй като организмът изменя начина на използване на енергия, както и количеството храна, нужно за да се получи тя. Метаболизмът се забавя, затова и нуждата от висококалорийни храни намалява.

Собствениците на възрастни кучета с липсата си на познания за животинската физиология прехранват животното и това довежда до висок процент на затлъстяване, както и на придружаващите това състояние заболявания.

Връзката между здравето и болестта

В застаряващите четириноги тенденцията за сърдечни и бъбречни заболявания, артрит, диабет и различни типове рак е голяма. Имунната система не е тъй способна да се бори с инфекциозните агенти и времето за възстановяване се удължава. При някои кучета заболяванията са резултат от генетична предразположеност. За минимизиране шансовете за заболяване е удачно да се приготви подходящ хранителен план. Така например при увреждане на бъбреците диетата включва високосмилаеми протеини. При засегната сърдечно-съдова система редно е да се намали съдържанието на натрий в дажбата. Животни с прогресиращи мозъчни проблеми се чувстват по-добре с прибавяне на щипка антиоксиданти, докато е желателно на онкоболните да се дават комбинация от антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

В зависимост от здравния статус на кучето понякога спешната смяна на диетата е наложитена, за да се възпре развитието на някое заболяване. Въпреки че това не решава проблема изцяло, променяйки хранителния режим вие ще редуцирате много от нежеланите ефекти. Храни, съставени от лесно смилаеми мазнини, протеини и въглехидрати ще се резорбират по-добре и с по-малко стрес ще бъдат възприети в организма и енергийния баланс няма да е разклатен.

Поддържането на имунната система е от важно значение. Всепризнат е подсилващия имунен ефект на антиоксидантите и омега-3 мастните киселини, като чрез тях се скъсява и времето за възстановяване.

Не забравяйте контролните прегледи

Възрастни кучета

Като отговорен собственик трябва редовно да следите здравето на любимеца си чрез контролни прегледи при ветеринарния си лекар – възрастните кучета притежават почти същия риск от заболявания, както малките кученца. Нужни са мониторинг на органите, както и консултации с цел изготвяне на подходяща диета.

Хващането на много болести в ранен стадий е ключово за излекуването им – не се колебайте да посетите ветеринарния кабинет още при първия симптом или знак за дискомфорт, тъй като това ще ви спести бъдещи проблеми и пари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest