Защо кокошките стават канибали

Нина НордНина Норд
Джедай
226149
Защо кокошките стават канибали

Канибализмът е сериозен проблем, когато се отглеждат кокошки и той е породен от различни причини. Познаването им може да предотврати или да преустанови проявите на канибализъм, които се отразяват доста зле на стопаните на домашните птици, тъй като понякога може да пострада голяма част от кокошарника.

Често канибализмът се проявява при недостиг на важни вещества в храната на кокошките - протеини, аминокиселини, сол, витамин А и D, калций, сяра, фосфор, магнезий. Ако пък храната осигурява на кокошките не просто необходимата доза, а прекалено висока доза витамин А и фосфор, това също може да ги накара да кълват посестримите си. При липса или предозиране на някои от изброените вещества може да се получи инфекция на клоаката, което привлича другите кокошки и те настървено започват да кълват птицата с възпалението и да откъсват парчета месо от нея, които поглъщат.

Друга причина за канибализма може да е прекалено големият брой на кокошките при недостиг на достатъчно място. Прекалено силната светлина също може да подразни птиците, както и различните видове паразити, които атакуват кожата на кокошките. Ако в кокошарника е много топло или влажността е твърде ниска, това също може да предизвика проява на канибализъм сред кокошките.

Защо кокошките стават канибали

Скуката, стресът, както и травмите, които някоя кокошка може да си нанесе, ако е затворена в клетка, също предизвикват останалите да я атакуват. Канибализмът често води до смърт на птицата. Веднага щом усетят, че определена кокошка е с инфекция, под влияние на стрес или кожата и перата й са възпалени, другите кокошки атакуват накуп, като започват от незащитения корем.

Понякога кокошките отскубват собствените си пера, а също и тези на посестримите си. Дори кокошката да се е наранила сама, другите не чакат дълго и я нападат, и често след кратко време от птицата остава само скелет. Шанс за ранената птица има, ако тя веднага бъде отделена от другите, докато се възстанови, и раните й се обработят с дезинфектанти и лекарства. Задължително е да се направи анализ на причините, които довеждат до проявите на канибализъм, за да бъдат отстранени навреме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest