Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Подготовка на вашия домашен любимец за път

Подготовка на вашия домашен любимец за път

С куче на път
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Планувате да отпътувате по прашните пътища с вашите котка или куче? А защо не и с двете? Пътешествието с вашия домашен любимец, било то късо или дълго, е добър начин да разнообразите ежедневието им и да откриете заедно нови места. Освен това бихте спестили от разходи за хотели за животни или гледачи на животни.

Изглежда забавна идея, но е нужно предварително да се занимаете с някои подготовки, за да се чувства животинчето комфортно на пътя. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат за едно незабравимо и безаварийно преживяване:

1. Пригответе транспортна клетка и лекарства

Ако пътувате с котка, хубаво е да заложите на транспортна клетка, която е и сравнително евтина. Добър избор са клетките с твърди стени и отвори в предната си част и дори на покрива, тъй като това ще редуцира стреса на животното при влизане и излизане от нея. Дайте време на писаната да свикне с клетката си преди пътуването, като я оставите отворена в къщата, за да успее да я изследва подробно.

Ветеринари

За кучето подготовката представлява извеждане на къси разходки с автомобила и следене на поведението му. Преценете дали му е комфортно в транспортната чанта, дали харесва кучешкия си предпазен колан и наблюдавайте за знаци на прилошаване или тревожност. Ако кучето асоциира колата ви с пътуване до ветеринаря, възможно е да я асоциира с травматични спомени, затова е добре да го закарате на приятно местенце – като парка например, и да замените лошите спомени с хубави.

Награждавайте го за доброто поведение. Консултирайте се с ветеринаря си, ако забележите сигнали на прилошаване – възможно е да се прибегне до седиращи средства. В случай че пътуването кара любимеца ви да се чувства зле, опитайте се да редуцирате компанията им на пътя и да ги взимате с вас само при специални поводи или посещение в клиниката. За по-дълги пътувания е препоръчително да носите с вас паспорта на животното, съдържащ история за всички приложени ваксини и наличие на микрочип, както и аптечка за спешни случаи, любимите му играчки, храна, каишка, паничка за хранене, лопатка.

2. Планувайте дългосрочно

При последното си посещение на зоомагазина сте забелязали колко е отрупан с консумативи, предназначени за транспорт на домашни любимци – специални панички и клетки дебнат от всеки рафт. Докато полезността на тези продукти не може да оспори, най-важното за вашата котка или куче на пътя ще бъде храната. Гледайте да спазвате стриктно обичайните дози храна и ги давайте както обикновено – в 8 часа сутринта. Носете и нужните количества бутилирана вода.

Домашни любимци

Наложително е четириногият ви другар да се изхожда редовно. И за това е помислено – на пазара се предлагат всевъзможни транспортиращи се съдчета за котешка тоалетна. Старайте се в тях да използвате позната на животинчето марка, тъй като нова такава би създало тревожност у тях и ще започнат да се изхождат извън нея. Що се отнася до кучета, проблем за тях е да се изхождат в непознати територии далеч от дома, където не е маркирана от тях територия. Преди пътуването организирайте няколко разходки до непосещавани от любимеца ви място, за да свикне да се освобождава и в чужди земи. Няколко седмици преди да хванете пътя, се опитайте да разработите фраза, която да изказвате, когато животното се изхожда, за да създадете асоциация в главата му. При всяка успешна акция предложете лакомство и го похвалвайте.

3. Консултирайте се с вашия ветеринар

Както споменахме, пътуването в автомобил може да зароди у вашия любимец притеснение, гадене или и двете. Ако това е вашият случай, ветеринарният лекар може да предложи решение. Споделете за всички симптоми – повръщане, лигавене и др. Възможно е да се наложи медикаментозна терапия преди отпътуване с цел улеснение както на стопанина, така и на стресираното животно.

Съществуват успокояващи средства, както и феромонни спрейове (за котки). При дискусията с ветеринаря попитайте дали е нужна смяна на досегашните лекарства на кучето или котката, ако вземат такива. Не забравяте спешната аптечка да бъде на една ръка разстояние от вас и запазете в телефонната си памет номерата на служби за спешни случаи. Разбира се, подсигурете се предварително, че политиката на хотела, в който ще сте настанени, позволява свободното разхождане на лапички на своя територия и с удоволствие ще приеме вас и любимото животинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest