Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо вашата котка спира да използва котешката си тоалетна?

Защо вашата котка спира да използва котешката си тоалетна?

Котки

Винаги има причина зад решението на котката ви да спре да използва котешката си тоалетна по предназначение. И докато вашата първична реакция би била да ѝ се скарате, това само ще причини объркване и уплаха у животното. Най-вероятно не става въпрос за обида поради това, че сте отпъдили писаната от дивана – възможно е самите вие да сте подбудили тази реакция у нея.

Имайки предвид строгите хигиенни навици на котката ѝ няма да ѝ се хареса да се изхожда в непочистена тоалетна. Вие като човек бихте ли използвали тоалетна, чиято вода не е пускана няколко дена? Същото се отнася и за тях. Промените в домакинството – нова котка, друга марка котешка тоалетна (да речем, сте се възползвали от убийствена промоция) – могат да подтикнат недоволството на вашия домашен за любимец, който е свикнал със специфичната миризма на своята тоалетна и не би оценил вашата спестовна натура. Сменяне на дома или наскоро прибралия се за лятната ваканция студент също могат да бъдат фактори за притеснение и дискомфорт.

Изхождането на пода/килима, вместо в съдчето си, може да бъде знак и за много заболявания, започвайки от уринарни инфекции, където те асоциират тоалетната с болезнени позиви за уриниране, до невъзможност за задържане на урината (при определени бъбречни, чернодробни или тиреоидни състояния). Ако животното пък страда от диария или котешки запек, не би се интересувало за мястото си на изхождане.

Котешка тоалетна

Наблюдавайте котката – вижте дали се напъва дълго или вокализира при изхождане извън котешката тоалетна. Тя може да предпочита да изкопае местенце в някоя саксия или да клекне върху килима, имайки негативни асоциации с болка при освобождаването си в котешката тоалетна. Ако поставите котето в една стая с чиста тоалетна и то отказва да я използва, това е знак за болест, и е нужно ветеринарят ви да се заеме със задачата да открие какъв е проблемът с котешката тоалетна.

След обстоен преглед ще бъде установено дали мъркащия ви приятел страда от котешки диабет, неизправности в черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза, инфекции на уринарния тракт, чревни възпаления, артрит и това ще обясни промяната в тоалетните му навици. Ако болестта е била причината, след успешно лечение дискомфортът ще изчезне.

Котешко здраве

Каквото и да е накарало котката ви да пикае извън тоалетната си, връщането на нещата в релси ще се случи постепенно. Ако котката се чувства притеснена, успешна техника би била да преместите тоалетната ѝ на място в дома ви, което не се посещава често, за да ѝ дадете време за възстановяване и адаптация.

Хронични състояния като бъбречна недостатъчност и артрит налагат специални изисквания – изсипете достатъчно количество гранули, колкото да покрият дъното, и евентуално добавете още един съд, за да ѝ напомняте да извършва нуждите си по-често. Винаги почиствайте и дезинфекцирайте тоалетната няколко пъти седмично и ако забележите струпвания, събирайте ги с лопатка и ги изхвърляйте.

Вижте още съвети при избор на котешка тоалетна и къде да я сложите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest