Miau.bg»Статии»Живини»Мечките в Арктика застрашени от анорексия

Мечките в Арктика застрашени от анорексия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Мечките в Арктика застрашени от анорексия

Голяма част от белите мечки в Арктика губят теглото си по време, в което трябва да трупат килца. Те са подложени на принудителна диета заради глобалното затопляне и изнемогват от глад.

Ситуацията е крайно притеснителна, тъй като влошава шансовете за оцеляването на хищниците от застрашения вид. Климатичните промени са основни виновници за изтъняващата ледена покривка на Северния ледовит океан, от която зависят ловът и прехраната на белите мечки.

Мечките в Арктика застрашени от анорексия

До констатацията за намаляващото тегло на мечките учените са стигнали, след като са шпионирали девет женски екземпляра през пролетта на 2014, 2015 и 2016 г. в продължение на между осем и 11 дни. Животните са били оборудвани с техника за проследяване и камери, както и с мечешки уред, отчитащ активността. В рамките на наблюдението са проследени още кръвните показатели и теглото на хищниците.

Мечките в Арктика застрашени от анорексия

При пет от мечките, чиито тегло в началото било 175 кг, е отчетено понижение. Те са изгубили 10 или повече процента от телесната си маса. Едно от животните е отслабнало с 23 килограма само за девет дни. Освен мазнини, то е загубило и мускулна маса, която е ключова за оцеляването на мечките.

Мечките в Арктика застрашени от анорексия

За хищниците обаче става все по-трудно да хващат тюлени дори в разгара на ловния сезон. През пролетта, когато е обичайно те да наддават на тегло, за да се подготвят за размножаване и отглеждане на малките си, и да натрупат резерв за суровата зима, те отслабват.

За съжаление, ако тенденцията се запази, само след няколко сезона белите мечки ще се окажат на ръба на оцеляването. Макар да нямат естествени врагове, местообитанието им е това, което бавно и сигурно ги погубва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest