Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката лежи на една страна

Защо котката лежи на една страна

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Защо котката лежи на една страна
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Някои хора се притесняват, когато видят, че котката да лежи на една страна, с опънати напред лапи, често това е съчетано със затворени очи или странен поглед.

Защо котката лежи на една страна?

Поводи за притеснение няма, успокояват специалисти в областта на фелинологията - тази поза означава, че котката се чувства изключително щастлива.

Когато лежи настрани, котката е максимално отпусната и доволна. Друга поза, която издава пълното спокойствие и щастие, което изпитва котката, е когато тя лежи по гръб, а лапите й са разперени настрани. При тази котешка поза възглавничките могат да се свиват и отпускат, но не се показват ноктите на животното. Това състояние е съпроводено от полузатворените очи на котката, често се вижда третият клепач, зениците са свити. Тази поза показва на хората, че котката им има пълно доверие.

Иначе позата по гръб, но не с разперени, а със свити лапи, се използва от котките за избягване на конфликт с друга котка. При опасност от нападение, което котката иска да избегне, тя ляга по гръб или настрани и започва да издава мъркащи звуци. Така тя показва на противника си, че се признава за победена още преди да е започнала битката.

Лесно ще познаете кога две котки са готови да се сбият - те стоят една срещу друга, главите им може да са леко наклонени на една страна, опашките им удрят бясно по хълбоците и котките издават неприятни звуци, които приличат на виене. След това една от котките решава да атакува първа и удря с лапа другата по носа, като пуска ноктите си. Целта на всеки от противника е да захапе другия за врата и когато това се осъществи, има победител в битката и победеният отстъпва.

Често подобни физически сблъсъци се получават, когато котките пазят храната или територията си или когато два котарака спорят за това кой да се опита да се сближи с разгонена женска котка. Лошото е, че при сбиване между котки животните могат да пострадат сериозно от острите нокти и зъби на съперника си.

Котка

Когато котката се търкаля пред вас на пода и мърка, тя се опитва да привлече вниманието ви по този начин и да ви покаже колко е красива от всички страни. Ако котката ви застане на задните си лапи, а предните държи пред гърдите си като кенгуру, това издава, че животното е силно заинтригувано от нещо.

Вижте още за езика на котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest