Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Вендейски Басетгрифон

Вендейски Басетгрифон

Нина 2Нина 2
Новак
34513
Вендейски Басетгрифон
Снимка: jackmac34/pixabay.com
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Вендейски Басетгрифон е перфектно куче за лов, което е подходящо и за домашен любимец, тъй като се отнася много добре към децата. Вендейски Басетгрифон е куче с много добри работни качества, което е популярно предимно в Европа.

История на Вендейски Басетгрифон

Историята на Вендейски Басетгрифон започва през XIX век, когато френски ловци кръстосват древни породи галски гончета с различни други породи кучета, за да се изгради перфектният помощник за ловците. Не е ясно какви са другите породи, които са използвани за създаването на породата Вендейски Басетгрифон. Официален статут Вендейски Басетгрифон получава през 50-те години на ХХ век, когато получава възможността да участва в конкурси. Вендейски Басетгрифон се използва за лов на елени, диви прасета, зайци и лисици. Той е перфектен и за домашен любимец поради добрия характер на кучето.

Стандарт на Вендейски Басетгрифон

Съществуват две разновидности на породата - Малък Вендейски Басетгрифон и Голям Вендейски Басетгрифон. Мъжките представители на породата Голям Вендейски Басетгрифон стават високи до 44 сантиметра, женските са високи до 43 сантиметра. Мъжките представители на породата Малък Вендейски Басетгрифон стават високи до 38 сантиметра, женските са високи около 34 сантиметра.

Малък Вендейски Басетгрифон представлява по-дребно копие на Голям Вендейски Басетгрифон във всички отношения, включително и перфектните му ловни качества, разликата освен в размера е и в ушите - при Малък Вендейски Басетгрифон те са по-къси, отколкото при Голям Вендейски Басетгрифон.

Формата на муцуната на Вендейски Басетгрифон е издължена, очите са големи и тъмно кафяви или черни на цвят. Ушите на Вендейски Басетгрифон са високо разположени, дълги, със заоблени краища, клепнали.

Козината на Вендейски Басетгрифон е трицветна, основният цвят е бял, с тъмнокафяви и бежови петна. Тя е гъста и не много дълга, сравнително твърда на пипане, може да е права или леко чуплива, но не и къдрава. Тялото на Вендейски Басетгрифон е с добре развита мускулатура, крайниците не са много дълги. Опашката е сравнително къса и Вендейски Басетгрифон я държи вдигната нагоре, без да я завива над гърба. Това куче прилича на грифон, басет и кокер шпаньол.

Грижи за Вендейски Басетгрифон

Вендейски Басетгрифон може да живее както на двор, така и в апартамент. Ако кучето се отглежда на двор, трябва да спи в къщата, тъй като козината му не е достатъчна изолация от промените на времето. Вендейски Басетгрифон има нужда от много движение, за да изхабява запасите си от енергия, но ако се отглежда в апартамент, той по цял ден тича из стаите, което му осигурява необходимото за него движение.

При отглеждане в апартамент Вендейски Басетгрифон има нужда от време на време да потича на свобода без повод, за да може да се чувства добре. Не е необходимо често да къпете Вендейски Басетгрифон - достатъчно е тази процедура да се прави три или четири пъти в годината. Добре е да следите за състоянието на ушите на кучето и очите на Вендейски Басетгрифон, за да се избегне възможността от инфекции.

Ловно куче Вендейски Басетгрифон

В града се препоръчва Вендейски Басетгрифон да се разхожда на повод, тъй като ловният му инстинкт кара кучето да тича след всяко по-дребно животно, защото го приема за плячка. Ако гони някоя котка, катерица или друго дребно животинче, Вендейски Басетгрифон може да измине километри, преди да усети, че се е изгубил.

Обучение на Вендейски Басетгрифон

Вендейски Басетгрифон лесно се обучава, тъй като тези кучета имат необходимост от общуване със стопанина си и ще направят всичко възможно, за да го зарадват. Препоръчва се обучението на Вендейски Басетгрифон да стартира около третия му месец.

Не се препоръчва да се използва физическо наказание при неизпълнение на командите, защото Вендейски Басетгрифон може да откаже да изпълнява дори команди, които преди това е изпълнявал редовно. Някои представители на породата Вендейски Басетгрифон проявяват инат при обучението, но при поощряване с лакомство и похвала се научават да изпълняват командите.

Хранене на Вендейски Басетгрифон

Вендейски Басетгрифон може да се храни както с натурални продукти, така и с качествени храни за кучета - гранулирани и консервирани. Вендейски Басетгрифон не е лакомо куче, но трябва да се има предвид, че огромният разход на енергия го принуждава да се храни добре, за да е в перфектна форма. Признак за недохранване на Вендейски Басетгрифон е прекалено внимателното облизване на купата след хранене.

Вендейски Басетгрифон може да се храни с различни видове месо, което не трябва да е сурово. Препоръчва се заешко, телешко, агнешко и пилешко, свинското и овнешкото не са препоръчителни. Може да допълвате менюто на Вендейски Басетгрифон със зърнени храни, кисело мляко, плодове и зеленчуци, твърдо сварени яйца, сварена и обезкостена морска риба. Не се препоръчва да давате на Вендейски Басетгрифон прясно мляко, тръбни кокали, студени и горещи храни, солени и сладки храни, пушено месо и пушена риба.

Заболявания на Вендейски Басетгрифон

Заболявания при Вендейски Басетгрифон

Вендейски Басетгрифон може да страда от болести на репродуктивната система. Освен това сред здравословните проблеми на Вендейски Басетгрифон са и инфекциите на ушите. Вендейски Басетгрифон може да страда от различни видове дерматити и други проблеми, свързани с кожата и козината.

Любопитни факти за Вендейски Басетгрифон

Вендейски Басетгрифон е в състояние да участва с часове в лова, без да се измори. Вендейски Басетгрифон може дълго време да тича след плячката както самостоятелно, така и в отбор с други кучета. Ако се гледа като домашен любимец, Вендейски Басетгрифон е супер кротко куче, което има нужда постоянно да контактува с хора.

Недостатъци на Вендейски Басетгрифон

Сред недостатъците на Вендейски Басетгрифон е фактът, че ако дълго време остане само, това куче проявява деструктивно поведение понякога. Ако не се извежда редовно, Вендейски Басетгрифон може да намери начин да избяга от стопанина си в търсене на приключения и да загине или да се изгуби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати