miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Кои породи кучета са добър партньор за тичане в парка?

Кои породи кучета са добър партньор за тичане в парка?

Кучета
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра-23%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
19.99 лв.
Виж ››

Ведно с новата страст да бягате, приижда и хрумването дали да не включите и компанията на най-добрия приятел на човека, за да се насладите заедно на трасето.

Кучетата се нуждаят от упражнения също като двукраките си стопани. Да бъдат активни е закодирано в ДНК-то им. Съществуват обаче породи, чиито характеристики не са подходящи за този тип физическа дейност. Големите или малките размери на животното, както и опасността му от прегряване трябва да се вземат под внимание.

Затова, преди да закупите сладкото розово костюмче за своята Малтийска болонка, научете кои породи ще са най-лоялният ви партньор за тичане. Разбира се, смеските и уличните породи са не по-малко издръжливи - въпреки това се посъветвайте с вашия ветеринар относно плановете си.

Бигъл

Ако маршрутът ви е 15 и повече мили, уместно би било да ви придружават Немски късокосмест пойнтер, Голдън дудъл, Джак ръсел териер, Ваймаранер, Визла поради средните си размери и замускулеността в задните крайници.

Джак ръсел териер

Ако се стремите към къси дистанции и бързото им изминаване, заедно с вас биха тичали Бигъл, Английски сетер, Голдън и Лабрадор ретривър, Питбул, Грейхаунд, защото са мускулести породи, добри в спринтове.

Под жежкото юлско слънце може да вземете със себе си породите Еърдейл териер, Фокстериер, Родезийски риджбек, тъй като притежават къса космена покривка и дълга муцуна.

Породи за тичане

В суровите зими Немска овчарка, Сибирско хъски, Маламут няма да откажат да направят джогинг със стопанина си.

Малмут

Освен породата възрастта на животното също трябва да се вземе под внимание. Младите кученца не бива да натоварват твърде много костите си, тъй като са в процес на изграждане, докато възрастните кучета лесно се изтощават.

Повърхността на терена може да нарани лапичките на животното - ако е твърде гореща или в крайника попадне чуждо тяло. Наблюдайте за подуване или необикновено и често близане на лапите след подобна разходка.

Не на последно място, жизненоважно е да осигурите достатъчно вода на домашния си любимец. Кучето не се изпотява както хората и е необходимо да се наблюдава. Консултирайте се с ветеринаря си за вашите планове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest