Miau.bg»Статии»Животински Свят»Сибирска Кабарга

Сибирска Кабарга

Нина 2Нина 2
Новак
34520
сибирска кабарга

Сибирска Кабарга е чифтокопитно животно, което се среща предимно в Сибир, откъдето идва и наименованието му. Сибирска Кабарга често става жертва на ловци, които преследват това животно заради мускусната му жлеза.

История на Сибирска Кабарга

Смята се, че Сибирска Кабарга се е появила на планетата ни преди около 65 милиона години. Днес Сибирска Кабарга може да се срещне в Източен Сибир, както и в източната част на Хималаите, в някои местности в Корея, северните части на Монголия, северен Китай и на остров Сахалин. Сибирска Кабарга може да се види в борови гори, които предпочита, за да може да се крие от хищниците сред гъстата растителност. Сибирска Кабарга може да се срещне по стръмни склонове на планините, по които се катери с лекота.

Как изглежда Сибирска Кабарга

Тялото на Сибирска Кабарга е дълго около метър, а височината на животното е около 70 сантиметра. Опашката на Сибирска Кабарга е около 5 сантиметра. Сибирска Кабарга тежи между 15 и 18 килограма, като женските са по-дребни. Задните крака на Сибирска Кабарга са прекалено дълги, което създава особен силует на тялото на животното - над кръста то е по-високо, отколкото в областта на холката - разликата е от 5 до 10 сантиметра. Заради това тялото на Сибирска Кабарга изглежда тромаво, но тези животни са доста пъргави.

Нито женските, нито мъжките представители на вида имат рога. Мъжкарите имат малки бивни, които излизат извън устата на около 8 сантиметра. Мъжките Сибирски Кабарги имат специална жлеза в тялото си, която изработва мускус. Сибирска Кабарга е с много мека козина, която е сива или кафеникава на цвят. Козината на Сибирска Кабарга е гъста и дълга, за да я пази от суровите климатични условия, в които живее.

Младите Сибирски Кабарги се отличават от възрастните екземпляри по това, че имат бели петънца по козината на гърба си и по главата си. Заради приликата си с елените и заради мускусната жлеза Сибирска Кабарга е известна и като "елен с ангелски аромат". Мускусната жлеза се намира на корема на мъжкия и е пълна с много ароматно вещество с кафеникав цвят. В жлезата на един мъжкар се съдържат около 20 грама натурален мускус.

С какво се храни Сибирска Кабарга

Въпреки ужасяващите си бивни, Сибирска Кабарга се храни само и единствено с растения. Сибирска Кабарга предпочита да се храни с мъх и листа на дървета и храсти, но похапва при нужда и кората им. През зимата, когато няма много растения, Сибирска Кабарга се храни с лишеи.

сибирска кабарга в гората

Размножаване на Сибирска Кабарга

Мъжката Сибирска Кабарга използва мускусната си жлеза, за да привлича женските. През зимата, когато е размножителният период на Сибирска Карга, мъжкарите оставят ароматни следи по дърветата и храстите, за да привлекат женските. Привлечени от този опияняващ аромат, женските сами тръгват към мъжкарите. Ароматът е толкова силен, че е в състояние да предизвика разгонване дори при женска, която не е готова в този момент за чифтосване.

Отношенията между мъжките и женските Сибирски Кабарги са два вида - някои от тях образуват семейни двойки, в които мъжкарят е възрастен, а женската е млада, а други двойки се състоят само от млади животни. Въпреки тази привързаност мъжките Сибирски Кабарги се опитват да оплодят възможно най-много разгонени женски. През размножителния период мъжкарите се бият помежду си за благосклонността на женските Сибирски Кабарги. Бременността продължава около половин година, след което на бял свят се появяват от едно до три малки.

Веднага след като се роди малката Сибирска Кабарга, тя се изправя на краката си и се крие дори от майка си в храстите. Малкото излиза от храстите само когато е много гладно, а след като се насуче достатъчно, отново се скрива в храстите, където се опитва да стои неподвижно, за да не го забележат. Поради тази причина опитомяването на Сибирска Кабарга, която избягва да контактува дори със собствената си майка, е напълно невъзможно.

Женските предпочитат мъжкари, които имат възможно най-дълги и едри бивни и е доказано, че децата на такива бащи са по-здрави от тези на бащи с малки бивни.

Любопитни факти за Сибирска Кабарга

Мускусът се използва в козметиката, а в Тибет се използва и за засилване на сексуалната мощ на мъжете. В средата на ХХ век е изобретен начин за извличане на мускус от жлезата на Сибирска Кабарга, без да се убива животното. Мъжките Сибирски Кабарги се ловят със специални капани, които приличат на огромни кутии. В тях се слага примамка във вид на мъх или зърнени храни.

Хванатото животно се вкарва в бокс, където не може да мърда, след което го приспиват за кратко - обикновено за около половин час. Пълното възстановяване на животното настъпва след около 5 часа. За да се извади мускусът от тялото на мъжката Сибирска Кабарга, в него се вкарва специална сребърна шпатула с улей, в който при изстискване на жлезата се стича мускусът. Съществуват ферми за отглеждане на Сибирска Кабарга с цел извличане на мускуса от жлезата на мъжкарите.

Много често обаче ловците убиват Сибирска Кабарга заради месото й и заради мускусната жлеза. В Русия е разрешен ловът на Сибирска Кабарга в определен период от годината, като за отстрел се предвиждат около 1000 бройки от това красиво животно.

Сибирска Кабарга е много плашливо животно. При появата на човек Сибирска Кабарга веднага се спасява с бягство. Обикновено Сибирска Кабарга е много бърза на кратки разстояния - около 60 метра, но след това има нужда да почине, за да се възстанови. Ако подплашената Сибирска Кабарга срещне по пътя си препятствие, тя в паниката си не спира и може да пострада и дори да загине от удара си в него.

За да се чувства Сибирска Кабарга добре в такава ферма, е необходимо да има много дървета и храсти, както и имитация на скали, тъй като тези животни обичат да се катерят. За съжаление точно тази особеност на Сибирска Кабарга се използва при лова на това животно - използват се кучета, които подплашват мъжкия да се качи нависоко и след това ловците го убиват.

Сибирска Кабарга е застрашена не само от ловците и хищници като рис, лисица и росомаха, но и заради горските пожари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни