Риба Трион

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Риба Трион

Риба Трион е водно създание, което е близко по външен вид до скатовете, а не до акулите трион, с които понякога се бърка. Риба Трион има характерна форма на устата, която напомня огромен трион, поради което е получила наименованието си.

История на Риба Трион

Смята се, че Риба Трион се е появила на планетата ни преди около 500 милиона години. Днес Риба Трион може да се срещне в тропичните и субтропичните зони на Атлантическия океан, а също така в Тихия и в Индийския океан. Риба Трион предпочита да живее в сравнително плитки водни басейни. Понякога Риба Трион може да бъде забелязана и в големи реки, а също така и в дълбоки езера.

В океаните и моретата младите Риби Трион се забелязват само в плитки води, но възрастните екземпляри се гмуркат на дълбочина от около 40 метра. Поради ефектния си външен вид Риба Трион дълго време е била обект на улов и днес видът е пред изчезване. На планетата са останали съвсем малко представители на този вид и специалистите се надяват постепенно популацията да се възстанови.

Въпреки това бракониери избиват и ловят Риби Триони, но продажбата им се наказва строго. Месото на Риба Трион също е много ценно, както и перките й, които стават основа за изключително популярна супа. Черният дроб на Риба Трион се използва в нетрадиционната медицина. Муцуната на Риба Трион се продава за цени от 1000 долара нагоре. Всичко това е довело до намаляването на популацията на Риба Трион до 10 процента от количеството, което е обитавало планетата ни преди два века.

Как изглежда Риба Трион

Риба Трион

Риба Трион достига до 7 метра дължина. Трионът, който всъщност е устата на Риба Трион, представлява около една четвърт от дължината на тялото й. Зъбите са между 14 и 34 чифта, в зависимост от разновидността на Рибата Трион. Ако някой от зъбите се повреди или падне, на негово място не израства друг.

Риба Трион е с издължено тяло, а опашната част не е категорично обособена от тялото. Хрилете на Риба Трион се намират в долната част на главата. Краищата на гръдните перки на Риба Трион са сраснати с главата на нивото на устата. Риба Трион тежи 2400 килограма.

Интересен факт е, че муцуната на Риба Трион е покрита с пори, които са много чувствителни. Те помагат на Риба Трион да усеща движение във водата. Доказано е, че при определени условия Риба Трион може да долови дори пулса на жертвата. Муцуната на Риба Трион й помага да открие плячката си, дори да се е заровила в пясъка на дъното.

Понякога Риба Трион използва муцуната си, за да копае в пясъка и да изрови скритата жертва. Муцуната на Риба Трион е покрита с електрорецептори. Това помага на Риба Трион да създаде триизмерна представа за това, което се случва във водата и дори на повърхността й.

Тъй като Риба Трион прекарва голяма част от живота си на дъното, тялото и главата й са плоски и по това тя напомня на тялото на скат. Въпреки че има външни зъби, Риба Трион има и зъби във вътрешната част на устата си, за да може да сдъвква парчетата от жертвата си. Зад очите на Риба Трион са разположени дихателни отвори. Те транспортират водата до хрилете на Риба Трион. Кожата на Риба Трион, която е тъмно зелена, е покрита с миниатюрни издатини и тя изглежда грапава.

Риба Трион има две големи гръбни перки, а освен гръдните перки има и коремни перки, както и силно развита опашна перка. Плавателният мехур напълно отсъства и Риба Трион плува благодарение не специално устроения си черен дроб, който е изключително богат на мазнина и я поддържа във водата.

С какво се храни Риба Трион

През деня Риба Трион прекарва времето си в сън, а през нощта излиза на лов. Риба Трион се храни с различни видове риба, морски мекотели, червеи и различни ракообразни. За да ги изкопае от пясъка, където са се скрили, тя използва муцуната си. Риба Трион често напада пасажи от малки и средни риби и започва да движи муцуната си във всички посоки. По този начин тя раздвижва водата и зашеметените рибки се нанизват на зъбите. Понякога Риба Трион напада едри риби, по-едри дори от нея, и с удари на муцуната си откъсва големи парчета месо от телата им.

Риба Трион

Размножаване на Риба Трион

Риба Трион става полово зряла едва към края на десетата си година. Затова възстановяването на популацията на Риба Трион е доста сложно, още повече че тези водни създания живеят не повече от 30 години. Риба Трион не хвърля хайвер, а се размножава чрез много интересен процес. Ембрионите се развиват в майчината утроба, като броят има може да е около 20. В утробата на майката ембрионите се хранят с жълтък.

Ембрионите на Риба Трион имат меки муцунки, а зъбците по нея са покрити със специална еластична ципа, която по време на раждането предпазва майката от нараняване. Бременността на женската Риба Трион трае около 5 месеца. Майката ражда малки, които са точни копия на родителите си и са дължи от 23 до 90 сантиметра. Те веднага започват да се хранят самостоятелно.

Размножителният процес на Риба Трион се осъществява веднъж на две години, на някои места в зависимост от температурата на водата женските раждат веднъж годишно. Риба Трион се чифтосва, за да се размножава, но понякога, когато женската дълго време не може да намери мъжкар, може да бъде осъществена партеногенеза - развитие на ембрион от неоплодена яйцеклетка.

Този процес стартира принудително и когато бройката на представителите на вида рязко намалее в даден район, тъй като в противен случай трябва да се осъществи инбридинг - кръстоска между близки роднини, което може да доведе до дефекти в новородените. Когато майката роди малки Риби Триони от неоплодени яйцеклетки, те по нищо не се различават от останалите.

Любопитни факти за Риба Трион

Риба Трион никога не проявява агресия към хора, освен в случаи, когато усети, че те я заплашват. Естествените врагове на Риба Трион са акули, морски бозайници и крокодили. Когато някой враг на Риба Трион я нападне, тя се опитва да се защити със силни удари със зъбите на муцуната си.

Риба Трион е изключително важна за морската екосистема, тъй като премества отлагания по дъното и премества дребни ракообразни, с което осигурява храна на много други водни обитатели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest