Кашалот

Нина 2Нина 2
Новак
345165
зъбат кит кашалот

Кашалот е едър морски хищник, който принадлежи към семейството на зъбатите китове. Кашалот привлича от векове хората с ценното вещество, което се съдържа в него и се използва за медицински и козметични цели.

История на Кашалот

Смята се, че Кашалот се е появил на планетата ни преди около 150 милиона години. През XVIII век започва избиването на Кашалотите заради ценното вещество спермацет, което се съдържа в главата им. Кашалотите са били избивани до средата на ХХ век, когато става ясно, че видът е застрашен от изчезване. Днес обаче, след като популацията е успяла да се възстанови, вече има повече от 400 000 представители на вида. Те живеят на големи групи, понякога по няколко хиляди екземпляра.

Кашалот е разпространен по всички места на планетата без полярните области. Кашалот предпочита райони, които са далече от бреговата ивица, защото му е добре само на места, които са с повече от 200 метра дълбочина. В близост до бреговете Кашалот може да се види много рядко. Кашалот се среща по-често в топли води, отколкото в студени. Въпреки че мигрира, Кашалот никога не преминава от едното полукълбо на планетата към другото. Миграциите му са обусловени от изобилието от храна, която му е необходима в големи количества.

Как изглежда Кашалот

Мъжкият Кашалот тежи до 60 тонa и е дълъг до 20 метра, женските са малко по-дребни - те достигат до 15 метра дължина. Главата на Кашалот е изключително голяма и представлява около една трета от общата му дължина. В главата на Кашалот има около пет тона от ценно за хората вещество - спермацет, което представлява желеобразна маса и се прилага от векове в козметиката и медицината.

Все още не е ясна функцията на спермацета, но се предполага, че спомага за ехолокацията и за балансиране при гмуркане на по-дълбоки места. Върху долната си челюст Кашалот има 57 зъба с формата на конус, като всеки от зъбите е дълъг по около 25 сантиметра. Всеки от зъбите тежи по един килограм. Зъбите на Кашалот нямат емайл. На горната си челюст Кашалот няма нито един зъб, много рядко има по един чифт. Женските винаги имат по-малко зъби от мъжките.

За разлика от китовете, Кашалот има отвор за изхвърляне на водата, който се намира отляво, а не в центъра на главата му, затова когато изхвърли фонтан от вода, той е с наклон напред и леко вляво.

група китове кашалот

Долната челюст на Кашалот се отваря отвесно на около 90 градуса. Очите му се намират в близост до ъглите на устата. Очите на Кашалот са доста големи - диаметърът на очната ябълка е около 17 сантиметра. След главата тялото на Кашалот става по-широко в средата, а след това отново се стеснява. Опашната перка на Кашалот е с дължина до 5 метра. Върху гърба на Кашалот има перка, която прилича на малка гърбица. Гръдните перки на Кашалот са заоблени, с дължина около 2 метра.

Тялото на Кашалот е черно или сивкаво кафяво, коремът е доста по-светъл, почти бял. Около устата на Кашалот кожата е бяла на цвят и според специалистите по нея живеят бактерии, които светят в тъмното. Тази светлина привлича калмарите, които плуват към всичко, което е бяло и свети.

С какво се храни Кашалот

Кашалот се храни предимно с главоноги морски обитатели, сред тях и гигантски калмари, които стават дълги до 18 метра. Рибата заема не повече от 5 процента в менюто на Кашалот. За да намери храна, Кашалот се спуска много надълбоко - понякога достига повече от 2 километра дълбочина.

Това го прави най-дълбоководния гмуркач сред всички бозайници. Кашалот търси плячката си с помощта на ехолокацията. Кашалот търси храна, като се гмурка веднъж на час и остава поне половин час под водата, докато не намери достатъчно главоноги. Понякога Кашалот лови плячката си на групи, като десетина Кашалота правят кръг, от който плячката не може да избяга.

Размножаване на Кашалот

По време на размножителния период Кашалотите се събират в така наречените ергенски стада. Мъжкарите стават агресивни и се бият за вниманието и благосклонността на женските. Всеки мъжкар опложда около 15 женски. Периодът на чифтосване започва през есента в Северното полукълбо, но тъй като Кашалот е разпространен по цялата планета, на практика чифтосването продължава на отделните места целогодишно, защото периодите се застъпват.

Бременността на женския Кашалот е дълга - година и половина. Ражда се едно малко, дълго около 4 метра. То се храни с кърма около година и остава през цялото това време плътно до майка си. След това около две години се храни с дребни рибки и започва едва след това да се храни като възрастен екземпляр. Кашалот става полово зрял към края на петата си година. Майките с малки стават често жертва на нападения от косатки.

опашката на кашалот

Любопитни факти за Кашалот

Кашалот има способността да остава дълго време под вода - до час и половина. Това му помага да открива по-големи количества храна. Кашалот е много опасен, когато е ранен. Тогава той става много агресивен и може в яростта си с лекота да потопи плавателен съд със средна големина.

Сърцето на Кашалот тежи около 160 килограма. Мозъкът на Кашалот тежи около 8 килограма. Кашалот издава три типа звуци - звуци, които приличат на стон, щракане и бърз звук като от удряне. Максималната скорост, която развива Кашалот, е 37 километра в час, но средната му скорост е около 10 километра в час.

Понякога Кашалот стои над водата във вертикално положение, като удря с перките си по повърхността й. Кашалот спи много малко - на всеки няколко часа по няколко минути. Той прекарва около 7 процента от денонощието в сън, което го прави рекордьор сред всички бозайници по бързина на съня.

Смята се, че Кашалот живее до 77 години. Когато се гмурне, Кашалот намалява ударите на сърцето си до 10 в минута. Кислородът, който е натрупан в мускулите на Кашалот, допълва този в белия му дроб.

Въпреки че Кашалот живее на стада, когато достигне около 40 години, той се отделя и заживява отделно. Това му пречи да намира храна по-лесно и той може да се превърне в жертва на едър морски хищник поради намаляването на възможностите си да се защитава. Замърсяването на моретата и океаните също е причина за намаляване на популацията на Кашалотите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest