Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Сибирски Саламандър

Сибирски Саламандър

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Сибирски Саламандър
Снимка: Tawnyowl/ pixabay.com

Сибирски Саламандър, известен още с наименованието Сибирски Ъглозъб, е земноводно с много интересен външен вид. Сибирски Саламандър е известен с необикновените си способности да изпада в летаргичен сън и да излиза от него.

История на Сибирски Саламандър

Смята се, че Сибирски Саламандър е е появил на планетата ни преди около 360 милиона години. Днес Сибирски Саламандър може да се срещне в Русия, Курилските острови и Япония. Наименованието си е придобил от Сибир, където е разпространен най-много. Сибирски Саламандър може да се срещне и в някои части на Китай.

Сибирски Саламандър е единственото земноводно, което е приспособено перфектно към живот в зоната на вечния студ. Това невероятно животно може да оцелее дори при температура около 6 градуса под нулата. Сибирски Саламандър може да се срещне предимно в долини, низини с изобилие от реки, блата или малки езера, които са жизнено важни за представителите на този животински вид. Сибирски Саламандър може да се срещна също така в различни гори - брезови, хвойни, широколистни или смесени.

Как изглежда Сибирски Саламандър

Главата на Сибирски Саламандър е тясна и леко сплескана. Размерът на тялото на Сибирски Саламандър заедно с опашката е около 9 сантиметра, но понякога може да достигне повече от 12 сантиметра. Женският Сибирски Саламандър е малко по-дребен от мъжкия. На външен вид Сибирски Саламандър прилича на гущер. Кожата му е обагрена в кафяво или сивкаво кафеникаво, покрита е с многобройни малки петънца в по-тъмен или по-светъл цвят от основния. В средата на гърба има златиста линия, която минава през цялото тяло на Сибирски Саламандър. Характерна особеност на Сибирски Саламандър е това, че има по четири пръста на задните крайници. Заради тази своя особеност Сибирски Саламандър е известен и с името четирипръст тритон. Опашката на Сибирски Саламандър е силна, сплескана е отстрани и няма допълнителни перки. Сибирски Саламандър има добре развити зъби, някои от които са снабдени с отровни жлези, което го прави единственото земноводно с отровни зъби.

С какво се храни Сибирски Саламандър

Сибирски Саламандър е хищник, който излиза на лов привечер или през нощта. През деня това интересно животно също е активно, но предпочита да се крие. Сибирски Саламандър лови различни видове насекоми и паяци, всевъзможни червеи и ракообразни. Сибирски Саламандър лови плячката си както на суша, така и във водата. Сибирски Саламандър е добър плувец и с лекота настига различни видове безгръбначни, не пренебрегва и ларви и червеи, които живеят във водата. Сибирски Саламандър с удоволствие похапва и различни видове мекотели.

Размножаване на Сибирски Саламандър

Размножителния период на Сибирски Саламандър е в началото на май. Това е времето, когато ледът се топи и Сибирски Саламандър усеща, че е време за продължаване на вида. Женски и мъжки Сибирски Саламандри, които иначе водят самотен начин на живот, се събират край малки и големи водоеми. За размножаването на Сибирски Саламандър е добре водата във водоема да е възможно по-топла - от 14 до 18 градуса, но размножителният процес успява да протече и при температура на водата около 10 градуса, просто протича много по-бавно. Времето за съзряване на ларвите зависи от температурата на водата и може да се удължи с десетина дни. Женският Саламандър мята хайвера си във вид на прозрачни ленти, които са спираловидни. Единият край на тези ленти е закрепен от женската към клони на дървета или стръкове трева, които са потопени частично във водата. Тогава идва мъжкият Сибирски Саламандър и ги опложда.

Хайверът се развива за около 3 седмици и първите ларви се появяват в началото на юни. Те са активни само през деня. Ларвите, които са се излюпили от яйцата, приличат на възрастните представители на вида, но имат три чифта хриле. Те приличат много на попови лъжички, но за разлика от тях имат тясна глава. Ларвите на Сибирски Саламандър са изключително предпазливи и при най-малката опасност се спускат в дълбоките части на водоема, за да се предпазят от нападение. За около един месец ларвите на Сибирски Саламандър се превръщат в точно копие на родителите си. Едва през август младите Сибирски Саламандри се престрашават да излязат на сушата и да започнат да опознават местата, където може да си намират храна или подслон. През август, когато вече са се престрашили да стъпят на сушата, младите Сибирски Саламандри са дълги около 3 сантиметра. Сибирски Саламандър става полово зрял едва към края на третата си година.

Любопитни факти за Сибирски Саламандър

Сибирски Саламандър
Снимка: skeezel/ pixabay.com

Когато температурите станат прекалено ниски, Сибирски Саламандър се скрива в някоя цепнатина в земята или в гниещ ствол на паднало дърво. Щом стане твърде студено, Сибирски Саламандър изпада в летаргичен сън, по време на който неговият организъм изобщо не функционира. Преди да изпадне в летаргичен сън, черният дроб на Сибирски Саламандър успява да синтезира достатъчно количество глицерин, което е равно на около 40 процента от собственото му тяло.

Благодарение на това количество глицерин в тялото си Сибирски Саламандър може да издържа на силен студ, без да загине. Тялото на Сибирски Саламандър напълно замръзва и може да прекара в това състояние много дълго. Веднага след като ледът се стопи, Сибирски Саламандър се съживява и тялото му може отново да функционира нормално.

Специалисти открили Сибирски Саламандър край река Голям Кемперлейм в Русия, където температурите са около 50 градуса под нулата. След като размразили намерения екземпляр, той веднага започнал да се движи и да се храни. Специалисти успели да определят възрастта му - около 90 години.

По-голямата част от живота си Сибирски Саламандър прекарва на сушата. Това интересно животно е активно през деня и през нощта. През деня Сибирски Саламандър често се крие под купчини листа или под храсти в близост до водоем.

Понякога Сибирски Саламандър се заравя в тинята, като оставя навън само ноздрите си, за да може да диша. Ако Сибирски Саламандър не успее да стигне до вода или тиня и престои прекалено дълго на сушата, кожата му изсъхва и става черна на цвят. Движенията на Сибирски Саламандър се забавят при повишена температура и той се чувства зле. Ако температурата на околната среда достигне до 27 градуса, Сибирски Саламандър загива от горещина, дори да стои на сянка.

Сибирски Саламандър обича да прекарва времето си в малки водоеми с топла вода. Той предпочита малки рекички, малки езера и блата, където се чувства най-добре. Ако навън е много топло, Сибирски Саламандър веднага влиза във водата или се заравя в тинята, за да се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest