Каменна Риба

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Каменна Риба

Каменна Риба (Synanceia) е много интересно на вид морско създание, което векове наред е плашело хората с отблъскващата си визия. Каменна Риба е известна с това, че е изключително отровна.

История на Каменна Риба

Смята се, че Каменна Риба се е появила на планетата ни преди около 300 милиона години. Каменна Риба може да се срещне във водите на Индийския и Тихия океан. Каменна Риба харесва да живее край коралови рифове, среща се на различни места по планетата, предпочита вода с умерена соленост. Каменна Риба може да се срещне както в сравнително плитки крайбрежни води, така и на дълбочина над 2000 метра.

Как изглежда Каменна Риба

Каменна Риба не е голяма, повечето представители на този вид не са по-дълги от 30 сантиметра. Каменна Риба има огромна глава и късо тяло, което рязко се стеснява към опашката. Самата опашка е доста малка, почти незабележима. Перките на Каменна Риба са големи. Гръбната перка е разделена на две части - в предната ѝ част има от десетина до двадесетина изключително остри шипа, а в задната част на перката има само един шип. В коремните перки също има по един шип. Всеки шип има две бразди, по които се стича отровата, която се произвежда от специални жлези, разположени в основата на шипа.

По устройство шиповете на Каменна Риба приличат на отровните зъби на змиите. Под очите Каменна Риба има специална кост, която защитава главата ѝ, тази кост прилича на броня. Очите на Каменна Риба са изпъкнали, по това те приличат на очите на жабите. Устата на Каменна Риба е доста голяма и може да се отваря много широко. Цветовете на Каменна Риба варират от сивкаво до ярко червено, като някои видове са с пъстра окраска и приличат на килими.

По тялото на Каменна Риба има много издатини, които може да са както къси, така и разклонени и дълги, приличащи на водорасли или корали. Каменна Риба прилича много на камък, откъдето идва и наименованието ѝ. Тъй като окраската на Каменна Риба не е в един тон, различните петънца по тялото ѝ, които са обагрени в невероятни цветови нюанси, я правят напълно незабележима на дъното на океана или морето или край кораловия риф.

Окраската на Каменна Риба зависи изцяло от мястото, където живее - тя се слива с околността. Някои видове Каменна Риба имат оцветяване, което имитира коралови клонки. Женските и мъжките Каменни Риби изглеждат напълно еднакво. Срещат се ярко жълти, сини, лилави и дори черни Каменни Риби, които са изпъстрени с различни видове петънца, които са с разнообразни цветове, за да се създаде шарка, наподобяваща околната среда.

С какво се храни Каменна Риба

Каменна Риба е хищник, който прекарва дълго време на дъното, като е напълно неподвижна и очаква плячката си. Понякога Каменна Риба преодолява неголеми разстояния, ако дълго време не е намирала нищо за храна. Когато дебне плячка, Каменна Риба, която е напълно невидима заради сливането си с околната среда, се заравя в пясъка на дъното. Навън остават само изпъкналите им очи. Каменна Риба е в състояние да чака в засада повече от десет часа, докато не се появи подходящата жертва. Тогава Каменна Риба отваря устата си и се мята към жертвата, като я поглъща за части от секундата.

Тъй като Каменна Риба се храни с дребни рибки, различни видове ракообразни и червеи, тя не дъвче храната си, а я гълта. Любима храна на Каменна Риба са малките калмари. Каменна Риба усеща появата на плячка благодарение на специална линия, която се намира върху главата ѝ и помага на този отровен хищник да усети и най-малкото раздвижване на водата. Поради тази причина Каменна Риба може да усети приближаването на жертвата дори в непрогледна тъмнина, ако живее на голяма дълбочина. След като усети плячката, дори на тъмно Каменна Риба се мята към жертвата и успешно я атакува и поглъща.

Размножаване на Каменна Риба

Характеристики на Каменна Риба
Снимка: Wildfaces / pixabay.com

Каменна Риба води самотен начин на живот, събира се на групи само по време на размножителния период.

Женската Каменна Риба изхвърля порции хайвер, който е опакован в слузести балончета. Те се оплождат веднага от мъжкия, след което се устремяват към повърхността на водата. Там балончето се спуква и от свободно плуващите яйца се появяват ларви. Те живеят на повърхността на водата, а след като се превърнат в рибки, се спускат към дъното.

Любопитни факти за Каменна Риба

Каменна Риба прилича на змиите по това, че сменя кожата си. Периодично тя излиза от старата си кожа, като някои видове го правят всеки месец. Точно като змиите, Каменна Риба излиза от кожата си и тя остава като празна обвивка на дъното на морето или океана.

В природата Каменна Риба почти няма врагове, тъй като успява да се крие перфектно с камуфлажния си вид, наподобяващ камък. Освен това тя е силно отровна, което плаши повечето от враговете ѝ.

Каменна Риба представлява интерес за хората, тъй като са гастрономически деликатес. Месото на Каменна Риба е много вкусно, затова от векове хората ги ловят, въпреки риска да се набодат на отровните им шипове.

Много колекционери предпочитат Каменна Риба за аквариумите си. Заедно с други риби тя се чувства добре и не ги напада.

Някои видове Каменни Риби са активни само през нощта.

Вреди от Каменна Риба

Каменна Риба представлява сериозна опасност за водолазите, за туристите, които плуват край брега, и дори на тези, които просто се разхождат по бреговата ивица. Невероятната маскировка на Каменна Риба не позволява на повечето хора да я разпознаят и те лесно се набождат на шиповете ѝ.

Понякога, когато морското вълнение изхвърли Каменна Риба на брега, хората стават жертви на убождането ѝ, защото я бъркат с камък и я настъпват, а шиповете ѝ са толкова остри, че могат да минат през обувките. При убождане в тялото на човек веднага влиза много силна отрова, която предизвиква силна болка. Тази болка с времето се увеличава и води до загуба на съзнание, която е причинена от шока.

Отровата на Каменна Риба съдържа компоненти, които предизвикват рязко понижаване на налягането, оток на белите дробове и парализа на крайниците. Симптомите продължават повече от седмица. Въпреки това фаталният изход след убождане от Каменна Риба е много рядък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати