Морски Паяк

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Морски паяк
Снимка: usoceangov/youtube.com

Морски Паяк е интересно водно създание, което прилича на сухоземните паяци. То дели водната шир с други чудати животни, сред които рибки и други морски животни.

Съществуват над 1000 вида представители на този странен животински вид. Според някои специалисти Морски Паяк е живял на сушата, след което е започнал да живее във водата.

История на Морския Паяк

Смята се, че Морски Паяк се е появил на планетата ни преди около 400 милиона години. Морски Паяк е разпространен във всички райони на водния басейн на планетата, среща се дори в Северния Ледовит океан. По строеж на тялото Морски Паяк изключително много прилича на сухоземните паяци, но въпреки това специалистите не го класифицират към тях, това животно е класифицирано като отделен животински вид.

Морски Паяк може да се срещне практически навсякъде - както по крайбрежието, на най-плитките места, така и на най-дълбоките места на океана, където дълбоководните риби фосфоресцират. Морски Паяк се чувства най-добре, когато водата не е прекалено солена, но няма и липса на сол.

Как изглежда Морският Паяк

Съществуват три разновидности Морски Паяци, класифицирани по външен признак. Единият вид е с тяло, което прилича на диск, крайниците са къси и дебели. Тази разновидност на Морския Паяк е с особен строеж на допълнителните крайници, които служат за хранене - мъжките имат по един чифт, женските изобщо нямат тези крайници. Тази разновидност е разпространена предимно в европейските морета на не особено голяма дълбочина.

Другата разновидност на Морския Паяк е с много тънко тяло и дълги тънки крайници, които могат да достигнат повече от 20 сантиметра. Тази разновидност се среща често в Северно Атлантическия океан. Най-едрата разновидност на Морски Паяк се среща в Северния Ледовит океан - тялото е дълго до 8 сантиметра, а крайниците са с повече от 30 сантиметра дължина.

Тялото на Морски Паяк се състои от два сегмента - главогръд и коремче. Горната част може да е с формата на диск или на цилиндър. Морски Паяк има малко хоботче, което накрая завършва с уста, обградена с три хитинови устни, разположени симетрично. Хоботчето може да е с формата на конус или на цилиндър. Морски Паяк има два чифта очи - едните гледат напред, а другите - назад. Ако Морски Паяк живее на дълбочина от 4000 до 6000 метра, очите му напълно липсват.

Морски Паяк има осем крака, които му служат за придвижване, но по горната част на тялото му има и допълнителни малки крайници, които могат да достигат до 6 на брой. Те му помагат да хваща храната си и да я разкъсва. По осемте крайника, които служат за ходене на Морски Паяк, са разположени десетки и понякога дори стотици миниатюрни косъмчета, които му помагат да се ориентира в пространството.

С какво се храни Морски Паяк

Морски Паяк е хищник. Той се храни с различни безгръбначни, които хваща със специалните крайници, които се намират на предната част на тялото му, или всмуква с хоботчето си вода и прецежда това, което става за храна. Някои видове Морски Паяци се хранят с различни видове мекотели, раци и актинии.

Любимата храна на Морски Паяк е актинията. Със специалните си крайници, които завършват с щипки, Морски Паяк къса части от актинията и ги поглъща.

Морски Паяк може да издържа без храна повече от 6 месеца, без това да вреди на организма му. Морски Паяк с удоволствие хапва корали, медузи и морски звезди.

Понякога Морски Паяк се придвижва по тялото на жертвата си, ако тя е по-голяма от него, и откъсва парче по парче от нея, докато тя е още жива. Морски Паяк използва и нетрадиционен начин за хранене с животни с твърда обвивка.

Морски Паяк се качва върху животното, пробива твърдата му обвивка и потапя хоботчето си в тялото му, като изсмуква органите му напълно за секунди. По същия начин Морски Паяк забива хоботчето си в медузи и докато те са още живи, изсмуква напълно тялото им.

Морските паяци делят територията си с корали

Някои по-дребни видове Морски Паяци живеят върху жертвите си като паразити и се хранят по малко с тях, без да ги убиват окончателно. По този начин те си осигуряват едновременно дом, транспортно средство и хранителен източник, тъй като успяват да се преместят на големи разстояния, преди окончателно да изтощят гостоприемника си с постоянно откъсване на парчета от него.

Размножаване на Морски Паяк

Морски Паяк е животно със силно изявен полов диморфизъм. Половите жлези на Морски Паяк са разположени върху бедрената част на краката. Морски Паяк се размножава само през лятото. Женският Морски Паяк изхвърля лента с яйца, която мъжкият веднага намотава върху специални крайници, предназначени за тази цел, които са разположени по горната част на тялото му.

След като се намотаят около крайниците, лентите придобиват форма на топки. Всяко от яйцата на Морски Паяк е с големина от 0, 03 милиметра до 0, 6 милиметра. Мъжкият опложда яйцата, които са закрепени върху крайниците му и от тях се появяват ларви, които са с овално тяло и малко хоботче.

Някои ларви на Морски Паяк живеят върху други водни животни, като със специално приспособление с остра форма на края на хоботчето си пробиват тялото на гостоприемника си, за да могат да влязат в него. Някои ларви паразитират в миди и стриди, други избират актинии или ракообразни.

Някои мъжки Морски Паяци сами закрепват яйцата си върху някое животно, за да могат да са сигурни, че ларвите ще се излюпят на правилното място. Тогава първия чифт крака на мъжкия се разпада и се превръща в дълга тънка нишка, за която се закрепват ларвите. Тази нишка Морският Паяк закрепва върху или вътре в тялото на гостоприемника. Някои видове ларви живеят върху краката на мъжкия, докато не се превърнат в копие на родителите си.

Любопитни факти за Морски Паяк

Морски Паяк се придвижва по дъното или по водораслите, като се закрепва с малки израстъци, наподобяващи нокти, които са разположени по един на края на всеки крайник за ходене. Морски Паяк може да преплува големи разстояния, като движи крайниците си във водата. За да се спусне на дъното, Морски Паяк свива тялото си като чадърче и така успява да стигне до дълбочина над 6000 метра. При желание Морски Паяк се издига по-близо до повърхността на водата, за да може да намери плячка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest