miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Листовиден Морски Дракон

Листовиден Морски Дракон

Нина 2Нина 2
Новак
345169
Листовиден морски дракон
Снимка: ourmarinespecies.com

Листовиден Морски Дракон е много интересна риба, която на практика прилича на морско конче, украсено с дълги тесни листа. Листовиден Морски Дракон прилича на плуващо водорасло и е изключително привлекателно за подводните фотографи.

История на Листовидния Морски Дракон

Смята се, че Листовиден Морски Дракон се е появил на планетата ни преди около 400 милиона години. Листовидният Морски Дракон има тяло и глава, които приличат точно на тези на морското конче, но всъщност това странно на вид животни изобщо няма нищо общо с морските кончета. По строеж на тялото Листовиден Морски Дракон прилича по-скоро на риба игла.

Листовиден Морски Дракон може да се срещне във водите на Индийския океан близо до крайбрежието на Австралия и Тасмания. Той е сред емблематичните в този район животни наред с коала, вомбат и кенгуро. Листовиден Морски Дракон обитава места с дълбочина от 4 до 30 метра.

Листовиден Морски Дракон живее сред гъсти водорасли, защото на такива места е изцяло незабележим за хищници. Листовиден Морски Дракон предпочита места със средна температура на водата, всяко рязко отклонение в температурата е стресово за него. Листовиден морски дракон е застрашен вид, затова се взимат мерки за опазването му.

Как изглежда Листовидният Морски Дракон

Листовидният Морски Дракон има глава с муцунка, приличаща на малка тръба или хоботче, точно като морското конче. Тялото му също има форма, която повтаря тази на морското конче, но опашката му не може да се свива към тялото, както е при морските кончета. Тялото на Листовиден Морски Дракон е дълго от 20 до 35 сантиметра. Листовиден Морски Дракон няма зъби.

Главата и тялото на Листовидния Морски Дракон са покрити с израстъци, които изключително много приличат на листа на водорасли. Тези израстъци много приличат на перки, но животното не ги използва по време на придвижването си във водата. Те изпълняват само камуфлажна роля, за да може Листовиден Морски Дракон да остане незабелязан не само за враговете си, но и за жертвите си, които атакува изненадващо.

Тези израстъци се полюшват във водата точно като водораслите - до 10 пъти в секунда. Гръдната и гръбната перка на Листовиден Морски Дракон са изцяло прозрачни. Цветът на Листовиден Морски Дракон е жълтеникав, но ако рибата е под стрес, може да се промени към червеникав, защото се опитва да имитира кораловия риф, сред който живее.

Тялото на Листовидния Морски Дракон няма нито един мускул. Тъй като тялото на това интересно на вид животно почти не съдържа хранителни вещества, повечето риби го избягват, то е храна само за скатовете. Интересното е, че в тялото на Листовиден Морски Дракон има много кости. Очите на Листовидния Морски Дракон могат да се движат независимо едно от друго.

С какво се храни Листовидният Морски Дракон

Листовиден Морски Дракон е хищник. Листовидният Морски Дракон се храни, с планктон, скариди, раци и с дребни рибки. Тъй като няма зъби, Листовиден Морски Дракон не може да дъвче храната си, а я гълта цяла. Листовидният Морски Дракон е много лаком и при изобилие от храна не спира да се храни от сутрин до вечер. За да попадне храна в стомаха му, Листовиден Морски Дракон всмуква вода с устата си и това, което става за храна, остава в стомаха му, а водата се изхвърля през хрилете на животното. Всичко, което се намира на 4 сантиметра от Листовиден Морски Дракон, се превръща в храна за това животно. При липса на подходяща храна Листовидният Морски Дракон се храни и с водорасли.

Размножаване на Листовидния Морски Дракон

Периодът за размножаване на Листовидния Морски Дракон е в началото на лятото. Мъжкият Листовиден Морски Дракон може да усети женската на повече от два километра разстояние, но поради бавната скорост му отнеме дълго време да стигне до нея. За да успее да се чифтоса, Листовиден Морски Дракон трябва да намери защитено място с изобилие от водорасли, където не само да извърши брачния ритуал, но и да остане, докато малките му не се излюпят от яйцата.

Мъжкият Листовиден Морски Дракон избира само една женска, с която остава, докато не се излюпят малките. Женският и мъжкият Листовиден Морски Дракон имат специален танц, по време на който телата им сменят цветовете си по няколко пъти. Женският Листовиден Морски Дракон снася в специално място на опашката на мъжкаря от 100 до 250 яйца с наситен розов цвят.

За разлика от морското конче, мъжкият Листовиден Морски Дракон няма торбичка на тялото си, където да отглежда яйцата до излюпването на малките. За тази цел съществува специална кухина на опашката му, където яйцата се оплождат и остават в продължение на един месец. Понякога яйцата могат да останат и повече седмици, което зависи от температурата на водата.

Животното листовиден морски дракон
Снимка: Deep Marine Scenes/youtube.com

По време на така наречената бременност на мъжкия женската всеки ден идва при него и двамата отново танцуват, като сменят цветовете си. След този период се появяват малки Листовидни Морски Дракони, които са точно копие на родителите си. Малките са напълно самостоятелни и нямат нужда да бъдат отглеждани от родителите си. За съжаление оцеляват едва 5 процента от новоизлюпените Листовидни Морски Дракони, тъй като са примамлива плячка за хищници. Листовиден Морски Дракон става полово зрял едва към края на втората си година.

Любопитни факти за Листовидния Морски Дракон

Интересен факт е, че Листовиден Морски Дракон е изобразен върху емблемата на Южна Австралия. В град Пърт, Австралия, Листовиден Морски Дракон е изобразен върху специална юбилейна монета от 50 цента, която е от чисто сребро и са изсечени не повече от 10 000 бройки от нея.

Листовидният Морски Дракон спира да се движи, ако усети опасност и не мърда с часове сред водораслите, за да остане незабелязан - понякога това животно може да остане повече от 60 часа неподвижно. Листовидният Морски Дракон се придвижва само във вертикално положение и плува със скорост около 150 метра в час.

Листовидният Морски Дракон е много привлекателен за колекционерите, които искат да имат тази интересна и красива риба в аквариумите си. Това намалява популацията на Листовиден Морски Дракон, както и замърсяването на водата.

Листовиден Морски Дракон не може да се захваща с опашката си за водораслите като морските кончета, когато има силни морски вълнения. В такива случаи Листовиден Морски Дракон е отнасян далече и често е изхвърлен на брега, където загива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest