Морска Звезда

Нина 2Нина 2
Новак
345193
морски звезди на дъното на морето

Морска Звезда е изключително интересен представител на тип Иглокожи, който може да се срещне на дъното на океаните по планетата. Повечето Морски Звезди са с по пет лъча, заради което се наричат също така петоъгълни иглокожи.

История на Морска Звезда

Морска Звезда се е появила на планетата ни преди около 480 милиона години. Днес на науката са познати над 1500 вида Морски Звезди. Морска Звезда живее на дъното на океаните, на практика я има в абсолютно всеки океан или море, като изключим тези без достатъчно количество сол във водата. Морска Звезда предпочита да живее край коралови рифове и се среща на дълбочина до 10 километра. Морска Звезда пълзи по дъното на океаните и моретата с помощта на миниатюрни крачета, които обикновено имат малки вендузи.

Как изглежда Морска Звезда

Морска Звезда обикновено има пет лъча, но се срещат също така Морски Звезди с четири и дори с три лъча. Формата на тялото на Морска Звезда без лъчите е петоъгълна. Големината на Морска Звезда е от 2 сантиметра до 1 метър, но повечето от тях са около 20 сантиметра.

Почти всяка Морска Звезда има много ярка окраска в наситени цветове. Най-често срещани са червеникавите Морски Звезди, но също така се срещат сини, лилави, зелени, черни, жълти и розови. Колкото е по-бледа Морската Звезда, толкова е по-дълбоко мястото, на което живее. Морските Звезди, които живеят на по-плитко, са с много ярки цветове.

Кожата на Морска Звезда е много твърда, покрита е с миниатюрни издатини като иглички, които са съставени от калциев карбонат. Морска Звезда има няколко хиляди миниатюрни крачета, с които ходи по дъното. Тя ги използва също така, за да получава през тях въздух, а освен това с тяхна помощ успява да хваща плячката си. В средата на тялото на Морска Звезда има диск, който е плосък или леко изпъкнал. От него излизат лъчите на Морска Звезда. В лъчите се намират храносмилателни израстъци на стомаха, както и полови органи. По кожата на Морска Звезда има много шипове. На края на всеки лъч има по едно червено петно, което е осезателен орган.

красива морска звезда

С какво се храни Морска Звезда

Храносмилателната система на Морска звезда е много интересна. Над устата, която е разположена в центъра на корема, има две стомашни джобчета. От горното джобче излизат десет храносмилателни пипалца. Долното джобче има способността да се обръща наопаки, като обвива храната и частично я смила.

Морска Звезда е хищник, който се храни с мекотели, червеи, миди, стриди, планктон, дребни безгръбначни, понякога и с морски таралежи. Когато Морска Звезда успее да хване стрида или мида, или някакъв вид мекотело в раковина, тя се залепва за него с помощта на многобройните вендузи по крачетата си и с помощта на силата на мускулното напрежение успява да разтвори мидата или стридата. В раковината Морска Звезда напъхва едното си стомахче, което се обвива около меката част на животното и започва да го храносмила, без да го поглъща. След като го превърне в течност, Морска Звезда просто го всмуква.

Размножаване на Морска Звезда

Морска Звезда е двуполово животно. Във всеки лъч се намират полови органи. Морска Звезда се размножава, като женската изхвърля яйца във водата, а мъжкият ги покрива със семенна течност и по този начин ги опложда. При определени условия като температура на водата, достатъчно храна и липса на представители на женския пол, мъжката Морска Звезда може да се превърне в женска и да изхвърли яйца.

След оплождането се появява ларва, която плува свободно и обикновено се закрепва в близост до някоя възрастна Морска Звезда. Под въздействие на феромоните на зрялата Морска Звезда малката ларва преминава през метаморфоза и се превръща в малка Морска Звезда. Някои видове Морски Звезди събират ларвите в специално джобче, където те се развиват до зрели индивиди.

Любопитни факти за Морска Звезда

Интересен факт е, че Морска Звезда има силно развита способност да се регенерира. Ако някой от лъчите й е откъснат, той се възстановява. Освен това ако е откъсната част от Морска Звезда, която включва голямо парче от централния диск, тази част може да се развие до пълноценна нова Морска Звезда. Някои видове Морски Звезди са още по-интересни - при откъснат лъч самият той се развива до нова Морска Звезда.

Морска Звезда живее над 20 години, но са срещани екземпляри, които са на над 35 години. Някои видове Морска Звезда имат способността при опасност да изхвърлят настрани всичките си лъчи и по този начин да дезориентират хищника, който ги напада. След това всички лъчи на Морска Звезда отново израстват.

мораски звезди

Морска Звезда няма кръвоносна система, но тя успешно е заменена от водно-съдова система. Морска Звезда напълва целия си организъм с вода, която преминава през всички части на тялото, а след това през кожата отново излиза. Морска Звезда има малко сърце, което бие с 6-7 удара в минута. Морска Звезда няма мозък. Вместо мозък Морска Звезда има група свързани помежду си клетки. Те й помагат да взима решения - доказано е, че ако Морска Звезда успее веднъж да се освободи от рибарска мрежа, след това го прави с изключителна бързина и ловкост, тъй като съхранява спомени и се учи от опита си.

С помощта на сетивните си органи в края на всеки лъч, които наподобяват очи, Морските Звезди могат да различават тъмнина и светлина, без да са в състояние да виждат обектите в детайли.

Морска Звезда е много полезна за човечеството, тъй като всяка година тя унищожава голяма част от въглеродния двуокис, който се намира в атмосферата. Морска Звезда е призната за санитар на океана, тъй като почиства дъното му от мъртви организми, а също така унищожава болните и прекалено слаби животни.

Вреди от Морска Звезда

Някои видове Морски Звезди унищожават голяма част от мидите и стридите, които се използват за промишлен улов. Има Морски Звезди, които унищожават рифообразуващи корали, като откъсват части от тях и те не могат да се възстановят. За да не бъдат унищожени напълно някои коралови рифове, са провеждани акции за унищожаване на големи популации от Морски Звезди с помощта на токсини.

Повечето видове Морски Звезди не са отровни, но Морската Звезда с наименование Трънен венец, която се среща край кораловите рифове на Индийския и Тихия океан, е силно отровна за хората. Тя причинява силна болка, ако някой от шиповете й прободе кожата на човека. Ако шипът се отчупи и остане под кожата, той започва да отделя отровно вещество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest