Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Хигиена на хамстера

Хигиена на хамстера

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Хамстер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Хамстерът е прекрасно домашен любимец, но все пак – е животно. Когато от клетката започне да мирише на лошо, е време да действате.

Миризмата обикновено се носи на талази от клетката на домашния гризач. Следвайки я, скоро ще осъзнаете, че тя идва от самия хамстер.

В нормална среда хамстерите нямат нужда от къпане, защото то може да е опасно за здравето им. Ето защо има няколко варианта за добрата им хигиена.

Алтернатива. За да се справите с миризмата, почиствайте клетката редовно. Променете навиците за хигиена и вижте дали това ще подобри ситуацията. Чистете клетката ежедневно и сменяйте постелката най-малко веднъж седмично.

Ако миризмата остане лоша, опитайте с пясъчна баня. Нужен е истински пясък, не и прах, защото може да причини дихателни проблеми. Ако в козината на животното пък се е оплело нещо, дъвка например, е достатъчно да изрежете част от козината с ножица.

Влажна кърпа. В легенче сипете 1-2 чаши вода със стайна температура и добавете една капка шампоан за домашни любимци без аромат. Навлажнете кърпата в нея. И запомнете – ако по повърхността има пяна, то значи има прекалено много шампоан и трябва да изхвърлите водата.

Хамстери

Много внимателно втривайте влажната кърпа по посока на косъма – все едно галите хамстера. След като приключите, го забършете с мека и суха кърпа. Върнете гризача в меката и суха клетка. Нека клетката е на по-топло място от обичайното, за да не настине животното.

Къпане. Хамстерът се къпе само и единствено, ако нещо мръсно е полепнало или се е оплело в козината, или се е докоснал до токсичен химикал. Водата отмива естествените им аромати и може да навреди на размножаването и цялостното им здраве. Животното се къпе само ако върху него падне нещо потенциално опасно и токсично вещество, нещо лепкаво или вещество, което може да навреди на кожата.

За да изкъпете хамстера, напълнете купата с няколко сантиметра хладка вода. Навлажнете козината му, като се стремите да не попада върху лицето му. Може да използвате стара кърпа или четка за зъби за нежно почистване. Ако е необходимо, може да добавите малко шампоан без аромат, но само ако чистата вода не помогне за премахване на нечистотиите.

Козината на хамстера се изплаква - особено ако сте използвали шампоан. Подсушете животното с мека и чиста кърпа. Козината се търка нежно, по посока на растежа на косъма. Хамстерът се връща се в клетката, след като козината му се подсуши добре.

Вижте още важни съвети за хранене на хамстер и отглеждане на хамстерче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest