Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Размножаване при хамстерите

Размножаване при хамстерите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
хамстер

Хамстерите са гризачи, които се размножават скоростно. Едни от най-често предпочитаните домашни любимци са и едни от най-бързите, що се отнася до любовни ласки и сдобиването с поколение.

Един хамстер, без значение от пола, достига до полова зрялост след като навърши 2 месеца. При някои животинки това настъпва малко по-късно, около 90-тия ден на развитие. След като това стане, те на практика могат да се размножават целогодишно.

Чифтосването при хамстерите има някои особености. Ако мъжкият и женският са живели заедно преди достигане на полова зрялост, след като се чифтосат задължително трябва да ги разделите. Когато те не се познават предварително, ще се появят определени пречки. Твърде вероятно е да проявят агресия един към друг. За да се справите, най-добре пуснете женския хамстер при мъжкия, а не обратното. Причината е, че женският пази територията си и ако пуснете при нея мъжки, тя със сигурност ще се отбранява и ще напада.

Ако хамстерите не се чифтосат от първия път, опитайте отново след 24 часа. Най-добре е да изваждате и слагате гризачите с кожени ръкавици. Така ще избегнете риска хамстерът да ви ухапе.

Съвкуплението на хамстерите продължава от 15 минути до час. Когато животните загубят интерес, трябва да ги разделите.

Размножаване при хамстерите

Първите признаци на бременност при женският хамстер се познават още в самото начало. Коремът нараства настрани, а млечните папили стават по-розови и наедряват. Промени в апетита рядко се наблюдават.

При хамстерите бременността продължава между 16 и 20 дни. В частност при златистите хамстери е 15-16 дни, а при хамстерите джуджета – 20-22 дни. В последните дни женската започва да оформя гнездо, като събира стърготини в единия край на клетката. Там складира повече храна от обикновено.

Раждането настъпва през нощта и продължава между 30 минути и час. Малките обикновено са 7-8. При по-възрастните женски индивиди, над 1.5 години, те са 10-12 или повече.

Особено важно е да се знае, че както при много други гризачи, така и при хамстерите може да се прояви канибализъм при животните. Майката може да изяде малките още при първата бременност при хамстер, особено ако малките са често пипани. Самата майка също не обича да я пипат, най-вече през първата седмица.

Най-добре е клетката на майката да е затъмнена. Добре идея е да се облепи с вестници. В първите дни след раждането храната на хамстерите се слага с ръкавица или щипка - тя не трябва да вижда директно вашата ръка, за да остане спокойна и фокусирана върху малките.

По принцип майката храни малките до третата седмица на развитието. Те обаче започват да ядат от храната в гнездото много рано. Малките са напълно самостоятелни между 35-тия и 40-тия си ден на развитие.

След като малките станат самостоятелни, те се отделят от майката. Не са редки случаите, в които след този период тя започва да проявява агресия към тях. Десет дни след това тя отново е готова да забременее. Разгонва се на всеки 4-5 дни.

Ако имате хамстери – внимавайте. Ако разплодът не се ограничи, само за една година потомството само на една двойка може да достигне до 300 бройки.

Разберете също така кои са полезните храни за хамстери и как хамстерът да свикне с вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати