Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Каква е разликата между Сиамска и Тайска котка

Каква е разликата между Сиамска и Тайска котка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Тайска котка
Снимка: Phaithai Cattery
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Тайската котка идва от Сиам, днешен Тайланд. В миналото дива, днес тя е одомашнена порода котка.

Тайската котка е близък роднина на Сиамската котка. Външно тя изглежда по същия начин, по който Сиамката е изглеждала, когато е донесена в Европа. Така на практика Тайската котка е бабата на съвременната Сиамка.

Характеристики на Тайска котка

Тайската котка е внесена в Европа през 1884 година, а около 1920 година лапичките ѝ стъпват в Америка. Екзотичният им вид бързо ги превръща в особено популярна порода. Започват интензивни селекции, резултат от които е съвременната Сиамска котка. Тя засенчва оригиналния вариант. Така Тайската котка остава на заден план. Призната е за отделна порода през 1990 г. Официалният стандарт е признат от FFЕ, WСF, WFF, но породата не е одобрена от FІFе и СFА.

Тайската котка има тънка и къса космена покривка, малко по-дълга от тази на съвременната Сиамска котка. Тя се ражда бяла, но с възрастта цветът преминава от слонова кост до кафяво. Главата, опашката и крайниците на животното са по-тъмни. Понякога се появяват бели петна, но това е по-скоро изключение.

Тайска котка
Снимка: Phaithai Cattery

Очите на Тайската котка са най-различни вариации на синьото. Те са закръглени и са на голямо разстояние едно от друго. Средна на размери, тя пораства от 3 до 5 кг, като може и повече. За разлика от съвременната Сиамска котка, при Тайската линиите са по-заоблени. Тялото е здраво и има добре развита мускулатура. Главата е средна на размери и наподобява ябълка.

Ушите на Тайската котка са със средни размери, широки в основата и със заоблени връхчета. Опашката е средна на дължина и дебела в основата. Към края се стеснява равномерно.

Характер на Тайска котка

Тайската котка е една от най-съобразителните и високо интелектуалните котки. Активна е и страшно любопитна. Също като Сиамките се привързва към стопаните си и ги чака на вратата, когато се прибират. Показва обичта си, като мърка и се отърква в тях. Тайската котка мрази самотата и обожава да е в компанията на хора или други котки от своята порода.

Отглеждане на Тайска котка

Тайска котка
Снимка: Wikipedia

Тайската котка е прекрасен вариант за семейства с деца. За разлика от Сиамката, тя не е отмъстителна, дори детето случайно да ѝ причини болка. Ако това се случи, те просто се отдръпват и оттеглят елегантно.

Тайската котка съжителства прекрасно с останалите домашни любимци, включително и кучето. Общува добре, стига да я оставят да бъде лидер.

Тайската котка не изисква специална грижа за козината. Необходимо е само изчеткване и разресване от време на време, за да паднат мъртвите косми.

Обучение на Тайска котка

Тази порода е податлива на обучение. Лесно ще я научите да носи различни играчки, топчета например, като куче. Поддава се на разходки навън на каишка.

Здравословни проблеми при Тайска котка

Също като Сиамката Тайската котка има добро здраве. С годините е възможно да се появи кривогледство, амилоидоза, проблеми с венците и отделителната система. Живеят от 10-14 до 20-28 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни