Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Размножаване при морските свинчета

Размножаване при морските свинчета

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Морски свинчета

Размножаването при морските свинчета е процес, който трябва да се следи изкъсо. Мъжките и женските достигат полова зрялост по различно време, а бременността и раждането също имат своите специфики.

Женските морски свинчета достигат полова зрялост на 2 месеца, а мъжките - с месец по-късно, когато станат на 3 месеца. Зрелите женски индивиди се разгонват на всеки 13-20 дни освен в периодите, когато са бременни.

Влагалището на женското морско свинче е затворено от мембрана. Тя изчезва в началото на еструса и се оформя в неговия край.

Ухажването при морските свинчета е изключително интересен процес. При него мъжките екземпляри мъркат любовно и се олюляват на задните си крайници. Те душат и облизват аногениталния регион на женската и чакат знак от нея. Женската, от своя страна, също мърка, люлее се и ближе мъжкия. Когато е готова, тя повдига задните си крайници.

Бременността при женското морско свинче продължава около 68 дни. В обичайния случай се раждат 2-3 малки, всяко от което тежи между 85 и 95 г. След раждането майката изяжда плацентата и фетусната мембрана.

Малките морски свинчета се раждат напълно покрити с козина. Те имат напълно развити двигателни и сетивни органи. Способни са да консумират твърди храни още в деня на раждането си.

Малките могат да бъдат отбити още на 5-тия ден от раждането си. В обичайния случай те сучат до 3-тата седмица и малко повече. С течение на времето консумацията на мляко намалява за сметка на твърдата храна за морски свинчета.

Морско свинче

За да стимулира малките да уринират, майката ближе аногениталната област на малките. Тя бързо възстановява енергията си след раждането. Гризачът е напълно възстановен, когато млякото спре. Женската е готова отново да зачене веднага след това.

От това следва, че морските свинчета се размножават целогодишно, и то във всякакви условия – независимо дали имат достатъчно храна за морски свинчета.

Именно поради това не се препоръчва отглеждането на морски свинчета от мъжки и женски пол на едно място, освен ако не искате да се сдобиете с огромно количество морски свинчета за кратък период от време.

Вижте важни съвети при отглеждането на морско свинче и хранене на морското свинче.

Ако и вие искате такова пухкаво мъниче, вижте тези обяви за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest