Син Дракон

Нина 2Нина 2
Новак
345167
Син Дракон

Син Дракон е признат като едно от най-красивите морски мекотели, известни на науката. Син Дракон е с изключително интересен външен вид - той прилича на дракон с извънземен произход, макар че всъщност произходът му е съвсем земен и живее на планетата ни от хиляди години.

История на Син Дракон

Смята се, че Син Дракон обитава планетата ни повече от 50 000 години. Син Дракон, известен и като Син Ангел, носи латинското наименование Glaucus atlanticus. Син Дракон се среща в тропическите басейни по цялата планета, но най-често е забелязван на крайбрежията на САЩ и Австралия, Източна и Южна Африка, по Карибското крайбрежие, Мексиканския залив и някои части на Средиземно море.

Син Дракон е пелагично създание - тоест той плува нагоре и надолу, като използва разликата в морското налягане, морските течения и вятъра. Не е ясно дали всъщност Син Дракон използва характерни движения, за да плува, или просто се възползва от движението на водата.

Как изглежда Син Дракон

Тялото на Син Дракон е издължено, в задната си част и изтънено. Главата е доста малка, а на корема, който е оцветен в синьо и бяло, има крак. Гърбът на Син Дракон е ярко син със сребристо сиви нюанси. Очите, които са доста примитивни, са супер миниатюрни.

Устата на Син Дракон е овална и е разположена вертикално, като в нея са наредени около 20 миниатюрни зъбчета.

Ярко синият цвят на Син Дракон му служи като защита и той много трудно може да бъде забелязан във водата. Синият цвят на Син Дракон му помага да избегне атаките на хищниците както над него, така и под него, защото по цялото му тяло са разпределени нюанси на синия цвят.

Синият дракон е изключително малък

Така птиците не го забелязват отгоре, защото е синьо-бял, а рибите не го забелязват под водата, защото е обагрен в нюанси на синьото и сребристото. Външно Син Дракон прилича на приказен морски дракон - по края на издълженото му телце са разположени шест придатъка с пипала, като пипалата могат да достигнат до 84 броя. Син Дракон стига до 4 сантиметра дължина, но много рядко може да се забележи представител на вида, който е дълъг 7-8 сантиметра.

С какво се храни Син Дракон

Въпреки приказния си вид Син Дракон е признат за един от най-безпощадните убийци сред морските обитатели. В менюто му влизат различни отровни мешести, Португалска галера и Антомедузи. Сред най-необичайните му жертви е Антомедуза Велела. Тя се движи по повърхността на водата и Син Дракон се залепва за долната й част.

Син Дракон пътешества с нея, като си спестява усилията да плува, и в същото време се храни, като отхапва постоянно малки части от ръба на диска й. За Син Дракон не е проблем да изяжда отровни мешести, защото капсулите с отрова се отделят при храносмилането и преминават в израстъците на Син Дракон, който ги използва, за да ужили поредната си жертва. Ако Син Дракон дълго време не може да си намери храна, той прилага канибализъм и се храни с представители на собствения си вид.

Размножаване на Син Дракон

Син Дракон е хермафродит. Всеки Син Дракон има и женски, и мъжки репродуктивни органи и всеки един от представителите на вида има възможност да снесе яйца след чифтосването. Син Дракон няма способността да се опложда сам. При процеса на чифтосване Син Дракон се допира до коремчето на партньора си.

След чифтосването всеки от партньорите снася яйца. Син Дракон използва Антомедуза Велела, за да снесе яйцата си. Той ги разпределя по разкъсания ръб на диска на антомедузата, от която е хапвал по време на пътешествието си с нея. Син Дракон покрива ръба на диска със спираловидни какавиди, пълни с ларви.

Тези какавиди са свързани с нещо като въженце с дължина около 17 милиметра. Инкубацията на яйцата започва, когато температурата на водата достигне 19 градуса. След тридневен период на инкубация ларвите напускат какавидите. Те се появяват на бял свят с миниатюрна раковина, която ги защитава от хищници. Тя се появява на единадесетия ден от живота им, но когато се превърнат във възрастни индивиди, изчезва. Понякога, ако няма антомедуза наоколо, Син Дракон снася лентата с яйца и я оставя да се носи по вълните.

Любопитни факти за Син Дракон

Син Дракон винаги плува по повърхността на водата с коремчето нагоре, като показва на птиците синьо-бялата си окраска, която е с цвета на вълните. По-голямата част от живота си Син Дракон прекарва в търсене на храна и в плуване. За да се задържа на повърхността на водата, Син Дракон използва специално мехурче, пълно с газ, което е разположено в коремчето му. За да го напълни, Син Дракон поглъща мехурче въздух, което се превръща в газ и му помага да се придвижва.

морското мекотело син дракон

Син Дракон никога не стига до дъното, той се придвижва единствено и само по повърхността на водата. За да се задържи на повърхността, му полага и повърхностното напрежение, което се образува от тънката, но изключително издържлива ципа на водата. По същия начин на повърхността на водата се задържат много други животински видове.

Интересен факт е, че храносмилателната система на Син Дракон преминава по израстъците му, които завършват с пипала. Когато погълне някое мешесто, Син Дракон разпределя миниатюрни късчета от него по израстъците си, в които остават отровните капсули, ако е имало такива в жертвата му.

Окраската на Син Дракон му помага да отблъсква вредните ултравиолетови лъчи. Син Дракон може да бъде забелязан от хора най-вече когато течението го изкара на брега. В такива случаи често децата, привлечени от красотата на Син Дракон, се опитват да го вземат в ръце, което е изключително опасно за тях.

Вреди от Син Дракон

Син Дракон може да бъде опасен за хората заради отровните капсули, които са скрити в пипалата му. При контакт с човешката кожа пипалата изстрелват отровната капсула и ако човек страда от алергия, може да изпадне в алергичен шок и дори да последва летален изход. Затова не се препоръчва да се пипа Син Дракон с голи ръце. Въпреки това обаче много хора напоследък отглеждат Син Дракон като домашен любимец заради красивия му външен вид, без да се страхуват от това дали при контакт с него могат да пострадат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest