Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Породи кучета, подходящи за апартамент

Породи кучета, подходящи за апартамент

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Мопсът е супер за апартамент

Вземането на куче у дома е много важно решение, което изисква сериозно обмисляне. Освен стандартните грижи като хранене, къпане и игри, кучето се нуждае и от пространство, в което да се чувства комфортно. Ако живеем в къща с двор, този въпрос няма да ни притеснява, но ако разполагаме с по-малко жилище той остава ключов.

Отглеждането на голямо куче в апартамент не е невъзможно и много хора продължават да го практикуват. Но все пак не ви съветваме да си вземате едро животно, ако разполагате със скромна площ, защото по този начин не правите услуга нито на четириногото, нито на себе си.

От друга страна, ако си вземете дребно куче, можете да сте по-спокойни за него, защото то ще се нуждае от по-малко разходки и ще живее нормално и в по-тесни пространства.

Много по-подходящ избор е и за хората, които искат да си имат домашен любимец, но не могат ежедневно да отделят часове наред за неговите разходки и игри.

Вижте в галерията ни няколко породи, подходящи за малки жилища и стопани с натоварен график.

1. Мопс

Все по-предпочитана порода от хора, които живеят сами. Любвеобилни и мили са и при правилно възпитание могат да се превърнат в идеалния компаньон. Понякога са много мързеливи и прекарват дълго време в сън.

2. Малтийска болонка

Малтийска болонка

Още една порода, която заради дребния си размер е подходяща за отглеждане в малко жилище. Весели и игриви са, но са и доста твърдоглави понякога. Затова се налага да се подходи с много търпение и постоянство при възпитанието им.

3. Корги Пембрук

Корги

Коргитата също са сравнително дребни кучета. Те са любвеобилни към стопаните си и безкрайно жизнерадостни. Към непознатите в началото могат да подходят с известно недоверие, но след това бързо да стопят границите.

4. Чихуахуа

Чихуахуа става за апартамент

Те са едни от най-дребните представители на кучетата, но това не бива да ви кара да ги подценявате. Понякога са доста шумни и вироглави. Подходящи са за хора, които нямат малки деца, защото невинаги съжителстват мирно с такива.

5. Пекинез

Пекинез е подходящ за малък апартамент

Като всички кучета и тези дребнички породи изискват да излязат навън поне два пъти на ден, но пък не се нуждаят от продължителни разходки. Когато се възпитат правилно, стават подходящ компаньон и за малчугани.

6. Йоркширкски териер

Доста жизнено и любопитно куче, което също може да се чувства комфортно в малко жилище. Също така е забавен и много мил компаньон. При тази порода е ключово още в ранна възраст да започне да общува с повече хора и животни, за да се чувства комфортно, когато е в компанията на непознати.

7. Пинчер

Малкият му размер не е единственото нещо, което го прави подходяща порода куче за апартамент. Лоялни са, енергични, обичат игрите, но любимото им занимание е... да се мотаят в краката на своя стопанин. Социални животни са, но трябва от малки да ги запознаете с други животни, за да свикнат и да не изпитват страх към тях.

8. Булдог

Малкият весел приятел, от който всеки има нужда! Той е чудесна компания на децата. Винаги готов за игри, булдогът няма нищо против апартамента. Отделете му местенце за спане далеч от вас, защото обича да си похърква. Обича да се разхожда и да си играе.

9. Дакел

Малко кученце, което обожава своите стопани. Той е много подходящо куче за апартамент. Интелигентно и общително куче е, няма против запознанството с нови хора.

10. Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Тези красиви кучета са изключително подходящи за отглеждане в апартамент. Те са сравнително малки, притежават весел, но спокоен нрав, който не създава проблеми на своите стопани. Обичат дългите разходките, игрите и най-вече - своя собственик. Те са едни от най-лоялните породи кучета.

11. Кокер шпаньол

Любимец на цялото семейство, той обожава да си играе най-вече с децата, особено ако са на сходна възраст. Социален и общителен е, не се притеснява от непознати. Имайте предвид, че се нуждае от чести разходки.

Басетът също е подходящ за апартамет

12. Басет

Той е тих и спокоен. Няма да чуете безкрайно лаене, освен ако не става дума за задълбочен разговор между него и друго куче. Не предявява претенции, обича разходките. С напредване на възрастта все повече обича да си стои вкъщи и да радва своя стопанин с присъствието си.

13. Померан

Изключително чаровно, забавно и интелигентно куче. Обожава стопаните си, не се уморява да ги забавлява по цял ден с нови номера и игри. Обожава децата, не се притеснява и от непознати хора. Няма нищо против да живее в малко жилище, стига да го разхождат по-често. Кипи от енергия и винаги е готово да научи нова команда.

14. Пудел

Не само мини пуделите, но и по-големите представители от тази порода си живеят прекрасно в апартамент. Лоялни кучета, които нямат нищо против удобствата на жилището, даже напротив - наслаждават им се. Податливи са на обучение и лесно учат нови команди.

15. Смесена порода

В приюта или на улицата също можете да си изберете куче със скромни размери. Предимството на смесените породи според ветеринарите е, че по-рядко боледуват.

Разбира се, ако си имате любима порода куче и тя не попада сред тези, нищо не може да ви попречи да си го вземете. Подходящи породи за отглеждане в апартамент са и коли, ши тцу, бишон фризе и други. Кучето е вашата дневна доза щастие - просто я вземете!

Ако все още си нямате кученце, разгледайте тези обяви за кучета и си харесайте едно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest