Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Какво трябва да знаете, преди да си вземете таралеж за домашен любимец

Какво трябва да знаете, преди да си вземете таралеж за домашен любимец

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Таралеж

Декоративните таралежи са сред най-предпочитаните екзотични любимци напоследък. Те са чаровни, забавни и интересни. Освен това не изискват голямо пространство, което ги прави подходящо животно за малко жилище. Срещат се основно европейски и африкански таралеж, като първите достигат дължина до 30 см, а вторите са по-дребни. Африканската разновидност е и по-разпространена в зоомагазините. Преди да си вземете таралежче за домашен любимец обаче, е добре да се запознаете с някои основни негови особености. Вижте какво задължително трябва да знаете за тези бодливи чаровници.

Таралежите изискват много внимателно отношение. За разлика от котките и кучетата те не обичат прегръдките. Затова е възможно, когато го вземете за пръв път в ръце, той да се свие на топка. В такъв случай трябва да останете неподвижни известно време и да изчакате, докато се успокои и започне сам да ви изследва с носле. Докато трае този процес, не го закачайте, защото всяко внезапно движение от ваша страна може да го стресира.

Освен това бъдете максимално тихи и не издавайте възклицания, които да го изплашат. Отнасяйте се търпеливо с него и му позволявайте да се разхожда по вас – така по-бързо ще ви опознае и ще свикне с присъствието ви. За да стане това по-бързо, можете да поставяте в дланите си лакомства като за него /информирайте се за тях от мястото, от което вземате животното/ и му позволите да ги хапне. Разбира и в този случай не бива да извършвате резки движения, за да не го притесните.

Таралежите за нощни животни и са активни най-вече вечер. Затова светлите часове предпочитат да прекарват в къщичката си или друго укритие. Това е причината да са по-мудни и дезориентирани през деня. Друга причина за тяхното необичайно поведение може да е ниската температура. Те се чувстват най-добре при температура от 15 до 26 градуса. В по-студени условия стават доста сънливи и неподвижни.

Таралежите не са от най-игривите животни. Въпреки това не е изключено да пожелаят да се позабавляват като търкалят топче или друга дребна играчка. Можете да привлечете вниманието им, като им предложите дребен артикул за котка или морско свинче. Можете да го зарадвате също така с колело за хамстер или пък някакъв мини тунел, в който да се крие.

таралежи
Снимка: Instagram

На някои таралежи им допада да бъдат галени по коремчето, но на други – не. Можете да проверите това, като ги потъркате леко с пръст, без да натискате. Ако таралежът се свие, е препоръчително да не повтаряте това действие.

Къпането на таралежа е едно от най-трудоемките занимания при неговото отглеждане. Обикновено това може да се направи в мивката, но трябва да се подходи с изключително търпение, тъй като в началото животните се страхуват от водата. Като за начало трябва да напълните 5 см от мивката с течност и да потопите кърпа в нея.

Докоснете с мокрия плат крачетата на животинчето, като действате плавно и нежно. Изчакайте малко и започнете да квасите крайниците и коремчето на мъничето директно с вода. След това го поставете по корем върху дланта си и бавно го преместете в умивалника. Придържайте го едната си ръка, така че само задните му крачетата да висят, а с другата го мокрете бавно.

В интернет има доста видеа, които показват плуващи по гръб таралежчета, но имайте предвид, че не всички таралежи имат благосклонно отношение към водата. Според някои специалисти африканските таралежи не могат да плуват, затова и когато ги къпете, е добре да ги придържате винаги с ръце.

Таралеж

Ако все пак искате да проверите дали вашият таралеж ще се справи добре с водата, можете да го вземете в ръка и да го обърнете по гръб. Изчакайте, докато започне да се свива на топка и го поставете отново по гръб във водата. Ако започне да се носи, вероятно преживяването му харесва. Но все пак наблюдавайте реакциите му и бъдете готови да го извадите на момента, ако видите, че не се чувства добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest