miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Грахово зърно помага на рибките с проблеми

Грахово зърно помага на рибките с проблеми

Нина НордНина Норд
Джедай
226133
Аквариум с рибки

Понякога аквариумните рибки имат проблеми с плуването, които може да се дължат на най-различни причини. Понякога проблемите с плуването могат да се окажат фатални за обитателите на аквариума, затова е добре да реагирате навреме, за да има шанс за лечение на рибките.

Ако рибката плува само по повърхността на водата или коремчето ѝ сочи нагоре, най-вероятно има сериозни затруднения с плуването. Същото важи и ако забележите, че на рибката ѝ е много трудно да стигне от дъното на аквариума до повърхността на водата. Проблемите с плуването може да са предизвикани от някои видове заболявания.

Това често са бактериални, вирусни, гъбични или паразитни заболявания, част от които може да се лекуват. Понякога рибката има проблеми с плуването заради системно гладуване, което води до обща слабост и невъзможност да се движи нормално из аквариума. Това може да се дължи на факта, че другите рибки изяждат храната, преди тя да може да си хапне дори малко.

Проблемите с плуването могат да бъдат предизвикани също така от заболявания на плавниците, както и на плавателния мехур. По-рядко рибката не може да се движи свободно из аквариума заради прекомерно образуване на газове в стомашно-чревния тракт или заради превъртане на стомаха.

Аквариум

Понякога проблемите с плавателния мехур възникват заради преяждане - погълнатата храна буквално премазва с тежестта си плавателния мехур. Когато рибката страда от вирусни или бактериални заболявания, въздухът трудно влиза и излиза от мехура и това води до проблеми.

Ако храните рибките само със суха храна, е възможно това да стане причина за проблеми с плавателния мехур. Тъй като сухата храна абсорбира водата като гъба и се увеличава в стомаха на рибката, това може да предизвика опасно за нея притискане на плавателния мехур.

В повечето случаи рибката има апетит дори когато има проблеми с плавателния мехур. Някои специалисти съветват рибки, които имат проблеми с плуването, да получават по едно грахово зърно от консерва, добре сварено и леко смачкано. Не е ясно как точно действа граховото зърно на рибките, но в много от случаите то помага - има вероятност заедно с него да се премества по-лесно храната през храносмилателната система.

Грах

Когато се ползва методът на граховото зърно, водата в аквариума трябва да е с температура 24-27 градуса. Рибките трябва да се хранят със суха храна, която потъва и да не им се дават гранули или люспи, които остават на повърхността. За да предпазите рибките в аквариума си от проблеми, винаги изолирайте новите риби поне за две-три седмици, преди да ги пуснете при другите в аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest