Miau.bg»Статии»Живини»Най-дългите миграции в света на животните

Най-дългите миграции в света на животните

Нина НордНина Норд
Джедай
22519

Миграцията е едно от най-трудните и най-важните събития в животинския свят. Дори дребни по размер животни и птици са принудени да преодоляват огромни разстояния, за да намерят място за размножаване или за да прекарат топлия или студения сезон на обичайния за тях терен. За да извършат този сложен процес, животните се обединяват на големи групи.

Най-продължителна е миграцията на полярната рибарка. Тези средни по размер птици, чийто размах на крилете достига около 80 см, пресичат Атлантическия океан от родната си Арктика до Антарктида. Полетът до Антарктида им отнема около месец и е дълъг около 40 000 километра. Тъй като след това се налага полярните рибарки да се връщат и обратно по същия път, за целия си живот, който трае малко повече от 20 години, една такава птица преодолява огромни разстояния.

Друг вид птица - речната рибарка, също извършва една от най-големите миграции. Най-голямото разстояние, което прелетяла птица от този вид, е било установено през 1997 г. в щата Виктория, Австралия, където била хваната речна рибарка, която долетяла от Финландия. Тя изминала над 25 000 км по въздух.

Всяка година мигрират и много насекоми. Те се събират на гигантски групи и летят към мястото, където зимуват, като преодоляват хиляди километри. Смятало се е дълго време, че пеперудата Монарх извършва най-дългия полет сред всички насекоми - около 4000 километра. Установено е обаче, че някои видове скакалци, които мигрират от Индия в Африка, преодоляват над 17 000 километра разстояние.

Най-дългите миграции в света на животните

Понякога птиците имат нужда от подготовка преди миграцията - така например крайбрежният бекас успява да натрупа много голям запас от мазнини преди дългия полет - около половината от общото тегло на птицата. Този запас помага на крайбрежните бекаси да не загинат от глад по време на полета, тъй като повече от седмица те летят, без да се хранят, и преодоляват разстояние от около 12 000 километра в едната посока.

Лястовичките успяват да прелетят около 10 000 километра в двете посоки по време на миграцията. Интересен факт е, че ятото лястовички напуска определена местност и се връща обратно винаги в едни и същи дни. Така например лястовичките в Калифорния напускат гнездата си винаги на 23 октомври, а се връщат на 19 март.

Миниатюрният размер на охреното колибри - то е дълго едва 10 см, не му пречи да преодолява огромни разстояния. За да стигне от Аляска до Египет, охреното колибри прелита около 10 000 километра в двете посоки, като много често каца, за да може да си почине от полета.

В океана също не липсват представители на животинския свят, които трябва да изминат дълго разстояние, за да намерят място, където на бял свят да се появят малките им. Сивият кит преодолява гигантско разстояние по време на периода на миграция - около 18 000 километра в двете посоки.

Копитните животни обикновено мигрират, за да намерят храна. В Кения всяка година се събира огромно стадо от зебри и антилопи гну, което е изтощено от глад и трябва да потърси нови пасища. Около милион и половина от тези животни преодоляват почти 1000 километра в едната посока. Пътят е прекалено дълъг и изтощеното стадо дава жертви - по време на миграцията загиват около 200 000 от копитните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати