Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Най-големите аквариумни риби

Най-големите аквариумни риби

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Най-големите аквариумни риби

Аквариумните рибки, които са добре гледани, радват окото с разнообразие от видове, цветове и размери. Най-едрите аквариумни риби са изключително атрактивни и създават ефектен кът в помещението. Големите аквариумни риби подчертават и материалния статус на собственика си, тъй като отглеждането им изисква сериозни разходи - за тях са подходящи само много големи аквариуми, за да могат да плуват свободно в тях.

Сред най-големите аквариумни риби е птеригоплихт гибицепс. Това е вид сом, който расте много бавно и достига максималните си размери към петата си година. Дължината на възрастните екземпляри е около 60 сантиметра и за за де чувства добре тази риба, е необходим аквариум, който побира поне 200 литра. Птеригоплихт гибицепс предпочита да му е тъмно, затова е необходимо в аквариума да има укрития, в които той да се чувства спокойно през светлата част от денонощието.

Пираните са сред едрите риби, които се отглеждат в аквариум - екзотичните риби, известни с острите си зъби, изглеждат доста невзрачно, но винаги предизвикват интереса на любителите на хищни рибки. Тялото на пираните достига до 50 см дължина и се препоръчва аквариумът за тях да побира поне 300 литра. Пираните са претенциозни - всяка седмица трябва да се сменя 30 процента от водата в аквариума и да се внимава рибите да са винаги сити, за да не се стига до канибализъм при животните.

Пиранята е голяма риба за аквариум

Зебровата тилапия също е доста едра - тя достига до 30 см дължина. Зебровата тилапия е изключително агресивна риба и се препоръчва в аквариума да има само една двойка, защото всички други риби могат да пострадат. С възрастта характерът на тези едри аквариумни риби става още по-лош. Зебровата тилапия не може да живее в тесен аквариум, затова за една двойка е необходим 200-литров аквариум. Тази риба обича да рови камъчетата в аквариума и да изравя растенията в аквариума.

Тигровата боция е много атрактивна риба - тя изглежда много ефектно с тигровите си шарки, а дължината на тялото й достига до 30 сантиметра. Интересен факт е, че тази боция обича да лежи по гръб или настрани във водата, което често плаши хората, които не са наясно с навиците й. Това е начинът за почивка на тигровата боция. Не е препоръчително да се пипа тази риба, защото има специални шипове, които могат да наранят човек.

Уару е много красива риба, която достига до 30 см дължина, но ако не се гледа достатъчно добре, стига едва до 18 см дължина. Затова и е сред големите рибки за аквариум. Уару имат нужда от 200-литров аквариум, за да се чувства двойка от тези риби добре. В менюто им трябва да влиза месо, защото уару са хищници. Не се препоръчва уару да живее с други видове риби, защото те може да пострадат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest