Miau.bg»Статии»Живини»Ето за кои животни любовният акт е смъртоносен

Ето за кои животни любовният акт е смъртоносен

Нина НордНина Норд
Джедай
22519

Има животински видове, които жертват живота си, за да създадат поколение. По време на любовния акт или скоро след него някои животни умират и това продължава от векове, без да се отразява на популацията на тези специфични видове, за които любовта е смърт.

Женската богомолка поглъща главата на мъжкия по време на чифтосването или веднага след него. Но ако по някаква случайност женската забрави да го направи, мъжкият оцелява. В повечето случаи обаче женската отхапва главата на мъжкия и продължава чифтосването с обезглавеното тяло.

Хамелеоните от вида Furcifer labordi, които живеят в горите в Мадагаскар, също стават жертви на любовта. Те живеят 8 месеца в яйце, след което се излюпват, а след това имат само 5 месеца живот. По време на акта организмът им изработва изключително голям брой хормони, което убива и двамата скоро след чифтосването. Женската успява само да снесе яйцата си и след това умира.

Северните торбести белки живеят 1 година, защото след половото им узряване следва чифтосването, което ги убива. Мъжкият се чифтосва с възможно най-голям брой женски, за да разпространи гените си. Тъй като той прави това в продължение на повече от 15-16 часа, почти без да спира, животът му след това продължава не повече от седмица. Женските са по-щастливи - те рискуват само да бъдат убити по време на любовния акт, тъй като мъжкарите са много зли и агресивни и докато се чифтосват, хапят понякога до смърт партньорката си.

Морските слонове се чифтосват през зимата и десетина женски се чифтосват с най-едрия и най-силен мъжкар /виж галерията/. По време на любовния акт мъжкият морски слон може да ухапе смъртоносно женската, а понякога се случва просто да я премаже с тежестта си и дори да не разбере веднага, че я е убил.

Калмарите също имат смъртоносен начин за размножаване. Някои видове мъжки калмари пронизват женската с куките си, а след това вкарват семенната течност в отвора. Други видове заливат със семенната си течност кожата на женската и сперматозоидите проникват през нея, тъй като течността съдържа специални разлагащи тъканите ферменти. След като е оплодена, женската произвежда няколко хиляди яйца и от изтощение умира.

Мъжкият бразилски опосум се чифтосва около 14 часа с много женски и в тялото му се изработва толкова голямо количество хормони на стреса, че той умира от това. Женската в повечето случаи успява да оцелее и да роди малките си, но тъй като любовният акт е прекалено изтощаващ и за нея поради прекомерната агресия на мъжкия, често се случва тя да ги роди и веднага след това да умре. Не е рядкост женската да загине и по време на любовния акт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати